Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får dela på 5,9 miljoner

Annons

3 700 hushåll eller 45 procent har fått för lågt preliminärt bidrag. Totalt handlar det om 5,9 miljoner eller i snitt 1 590 kronor per hushåll. Till den summan ska läggas en ränta på 3,11 procent.

3 200 hushåll eller 39 procent har fått för mycket pengar.

Det handlar om 9,8 miljoner så i snitt ska varje familj betala tillbaka 3 065 kronor. Till det ska de också betala en straffavgift om 6,49 procent på den summa som överstiger 2 500 kronor.

- Det är svårt att ange vad man kommer att tjäna. Det är en riktigt lyckträff om man hamnar på noll, säger Eva Andersson, på försäkringskassan.

Det visar sig också hos försäkringskassan där det bara är 16 procent som fått det bidrag som de ska ha.

När de nu räknat färdigt och justerat siffrorna blev resultatet att bostadsbidraget i Dalarna hamnade på 103 miljoner kronor under 2001.

Ett bidrag som betalas ut till två grupper. Det är hushåll med barn och till ungdomar i åldern 18 - 29 år utan barn. Många av dem studerar.

Sedan 1997 betalas bostadsbidraget ut som ett preliminärt bidrag.

När taxeringen är klar för bidragsåret bestäms i efterhand vilket bostadsbidrag som hushållet har rätt till.

Ett sätt att klara sig från straffavgiften är att genast anmäla sin ändrade inkomst till försäkringskassan. Då räknas bidraget om och man undviker att bli betalningsskyldig och slipper dessutom straffavgiften.

I viss mån har hushållen lärt sig att uppskatta sina inkomster

- Det är någon procentenhet bättre för 2001 än tidigare år, säger Eva Andersson.

Ett tips för att undvika krav på återbetalning för år 2002 är att betala tillbaka ett för högt bidrag senast den 30 september i år.

- Då blir det ingen avgift, säger hon.

Bidraget betalas ut både till hushåll med och utan barn. Den procentuellt största gruppen är ensamstående med barn.

En tumregel är att en ensamstående med barn får tjäna upp till 117 000 kronor per år för att få fullt bidrag. Sedan trappas det ner så att om en ensamstående med två barn tjänar mer än 310 000 kronor så blir det inget bostadsbidrag.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons