Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får åka till Hälsingland

Annons

Byn Håven har 27 bofasta. Byn tillhör Rättvik. Har postadress Voxnabruk. Riktnumret är Los.

Invånarna har nio mil till Rättvik. Men "bara" 3,5 mil till Voxnabruk i Hälsingland. Barnen går i skolan där.

Varje morgon tio i sju hämtar en minibuss de fyra skolbarnen och kör dem till Voxna.

Förutom Sara Hansson, som går i trean, är det syskonen Döhlfors - Johan, som går i fyran, Matz, som går i femman och Frida, som just gått ut nollan och ska börja i ettan till hösten.

Men ibland får de alltså stanna hemma.

- Det kan vara jättemycket snö eller halt på vägen. Då kommer inte våran skolbuss och då får vi stanna hemma, säger Sara.

Varje dag reser de sju mil fram och tillbaka till Voxnabruksskolan i Ovanåkers kommun.

På ett år gör det över 1 000 mil.

Men barnen klagar inte.

- Nej, det går jättefint. Vi tänker inte så mycket på att resa, det går av sig självt. Fast på vintrarna när det är kallt är det inte så där jättekul, säger Sara.

Rättviks kommun betalar interkommunal ersättning - man betalar för elever som går i skolan i annan kommun - för de fyra eleverna.

Skolan i Håven lades ju ner i byn på 60-talet.

I dag reser de fyra eleverna 1 000 mil om året. När de kommer upp i högstadiet och får gå i skolan i Edsbyn fördubblas nästan antaler resmil.

Till Edsbyn är det fem mil.

- Barnen klagar aldrig över att de har så långt till skolan. De tycker nog att det är värt resandet för att få bo här i Håven, där det är så lugnt och fint. En bättre plats att växa upp på finns inte, säger Karin Eriksson, hemvändare som håller bygdegården öppen när det är lov - där kan barnen leka, rita och spela pingis.

Karin är byns lektant och hon ser till att barnen får ett rikt sommarlov - med brännboll och kaniner och hästar. För snart väntar resorna till skolan igen.

Mer läsning

Annons