Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De erbjuder sig att flyga utan kostnad

Annons

- Vi är beredda att starta trafiken redan den 29 mars, det vill säga utan avbrott, säger Europeans vd, Martin Lindskog.

Detta samtidigt som Mora kommun hotas av skadeståndsanspråk från European, som anser sig felbehandlat av kommunen.

Flygbolaget har också fått rätt av länsrätten, som konstaterat att nu gällande flygtrafik på Mora/Siljan flygplats tillkom på ett sätt som står i strid med lagen om offentlig upphandling. Domen har dock överklagats till kammarrätten av Mora kommun, som fortfarande väntar på utslaget därifrån.

Ändå är Mora kommun på väg att göra samma sak igen, om man förlänger avtalet med Skyways utan upphandling.

- Det värsta är inte att Mora kommun gjort fel en gång eller två, utan att den fortsätter att göra fel, trots domstolsutslag. När kommunledningen inte följer lagen, vad hamnar vi i för samhälle då?, undrar Martin Lindskog.

På en direkt fråga om Lindskog kan tänka sig att avstå från tidigare aviserade skadeståndskrav på miljonbelopp om European får trafikera Mora/Siljan flygplats. svarar han:

- Ja, jag kan tänka mig det. Vi har i alla fall sträckt fram handen nu mot Mora kommun, eftersom vi tror att trafiken på linjen Sveg-Mora-Arlands kan växa.

Hur ser kommunalrådet Lars Matsson-Frost på EEE:s erbjudande om att flyga utan kostnader för kommunen?

- Det är klart att vi ska titta på det. Vi ska undersöka alla möjligheter, men det finns ett stort frågetecken. Vi har tidigare fått ett muntligt besked om att Svegs resenärer har förtur före någon annan. Om det stämmer, innebär det en komplikation.

Tidningen frågade Martin Lindskog om det finns risk att passagerare från Mora inte kommer med planet från Sveg om det är fullbokat.

- Om vi skulle komma i den angenäma situationen, sätter vi förstås in ytterligare ett flygplan, svarar Lindskog.

- 5 000 passagerare flyger från Sveg per år och 8 700 från Mora. Vi har en kapacitet på 25 000 passagerare per år på linjen. Så det finns gott om plats för Morabor.

Martin Lindskog.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons