Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dé é ju er vi vill se i final

Annons

Att den fjärde direktkvalomgången av Melodifestivalen 2002 skulle bli någonting extra behövde man inte vara insnöad lokalpatriot för att lista ut.

Det kändes i luften redan då Anna Mannheimer hälsade på i Falun för att göra pausinslag med Envikenrockers, dagisbarn och dubbla folkdansgillen.

Startfältet var också klart bättre än i Norrköping och Sundsvall när det gällde artister och låtar, och strået vassare än inledningsomgången i Växjö.

Och visst blev det kul på Lugnet.

- Det är många som hört av sig till programmet och bett att få mer statistik, ljög Claes Åkesson i direktsändning.

Han lovade också att prata Esperanto i Globenfinalen, men skötte i övrigt sitt uppdrag på ett oantastligt och avspänt vis i par med programledarkollegan Kristin Kaspersen.

Några av artisterna kanske verkade en smula nervösa i direktsändningen?

Inte Kikki, Bettan & Lotta.

Det garvade gardet regerade från presentationsvideons flamsande och hela vägen in i mål.

- Han är så generös, Bert, han ger av hela sig själv, fnissade buggdrottningarna.

- Han är go' å ta på...

- Lilla Bert...

Bert Karlsson spelade glatt med i sina schlagerdrottningars nojsande, med öronen fulla av hoprullade tusenlappar.

Kikki, Bettan & Lotta gick in och körde sitt bidrag "Vem é de du vill ha", nästan lika avspänt som under repetitionerna i veckan, och drygt 330 000 svenskar visade sedan vilka det var de ville ha.

Friends gick vidare direkt med "The One that you need".

Kikki, Bettan & Lotta gick vidare direkt med "Vem é de du vill ha".

Kina Jaarnek kvalade in på reservplats med "Son of a liar".

Jan Johansen spräckte dock en möjligt artistfyrling för Skara-Bert genom att brotta sig in på tredje plats med "Sista andetaget", och schlagerkungen fick nöja sig med trippeln.

Teve- och livepubliken fick se röstningspausnummer med kulning och läckert koreograferad dans, och special-pausfågeln Anna Mannheimer bjussade på en av kvällens förinspelade höjdare.

- Kronan på verket, sa Mannheimer och försåg Faluns starke man Bjarne Harrung med ett stycke papphatt.

170 folkdräktsklädda fiolbarn bragte nästan Claes Åkesson ur balans med Äppelbo gånglåt innan alla finalisterna från de tidigare kvalen gick in på scenen för att leverera en halvkaotisk, falskklingande alternativversion av Chattanogas gamla paradlåt "Hallå hela pressen".

- Hallå hela pressen... ni ska med till Estland, sjöng finalgänget med Mendez, Östen med resten, Brandsta City Släckers, Afrodite, Javiera och Hanna & Lina.

Jojo. Få se vad redaktionschefen säger om den idén...

Melodifestivalen i Falun var ett välorganiserat kvalitetsparty utan grodor eller stora överraskningar. Och när sändningslamporna slocknat drog Kikki, Bettan & Lotta och Friends och alla de andra igång en efterfest som varade lååååååångt in på nattkröken.

Mer läsning

Annons