Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De driver eget i sommar

Annons

Öppetskylten hänger åter på gärdsgården utanför serveringen vid Hembygdsgårdarna. På borden som är utplacerade på gräsmattan står färska blombuketter och genom björkarna skymtar Siljan.

Bakom kioskluckan rör sig två tjejer och det är inte vilka sommarjobbare som helst. Jenny Backlund, 17 år, från Källberget, hyr lokalerna av kommunen och driver kaféet med hjälp av sin kusin Lisa Sjögren, 15 år.

- Min moster Aira Malouf hade det här stället under sju år, men slutade för två år sedan. Jag tänkte att det kunde vara kul att försöka driva det igen, så jag pratade med mina föräldrar och de hjälpte mig med hur jag skulle gå till väga, säger Jenny.

Det krävdes en del pappersarbete och några möten på kulturförvaltningen. Och löften om att helst använda riktigt porslin för att smälta in i den traditionella miljön. Nu har serveringen varit

i gång sedan skolorna slutade och det är mycket att stå i.

- När vi kommer hit på morgonen förbereder vi noga ifall det skulle komma många gäster. Vi ställer ut borden, kokar ägg, kaffe och värmer tevatten, säger Jenny.

- Ibland är det tomt och ibland fullsmockat. Under midsommar var det mycket folk och ibland kommer hela busslaster. Det blir jäktigt när kön växer och man ska springa ut med smörgåsar hit och pajer dit, säger Lisa.

- Vi har öppet varje dag, men någon gång ibland får jag lite ledigt, säger Jenny.

Jennys mamma Raili Ruijanrinne kommer ut ur stugan, klädd i förkläde.

- Jag är bara här ideellt! säger hon och skrattar.

Raili hjälper till när det behövs och det är hon som har lånat ut startkapitalet. Målet är först och främst att få det att gå runt.

- Jag hoppas förstås att vi får lite över när sommaren är slut, säger Jenny.

- Men det är också en väldigt bra erfarenhet. Man får ta ansvar, ordna med inköp och allt.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons