Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De dras till att plugga utomlands

Annons

Samarbetet mellan skolor på de olika orterna har pågått under sex år. Initiativtagare är Bengt Åkman på gymnasieskolan i Västerbergslagen, VBU.

Syftet är att ge eleverna information om studier och arbete utomlands. Denna dag består schemat av möten med Högskolan Dalarna, arbetsförmedlingen utland, Färnebo folkhögskola samt organisationerna Sida och AFS.

- När man går runt och lyssnar får man en massa idéer. Ta bara arbetsförmedlingen, som berättar om att det finns 40 000 jobb som vindruvsplockare i Frankrike, sade en av de ressugna eleverna.

Varje år studerar omkring 30 000 studenter utomlands. Av dessa kommer ett 50-tal från Högskolan Dalarna, en siffra som är alldeles för låg enligt Susanne Corrigox, koordinator för utbytesprogrammet Erasmus.

- Det kan bero på våra studenters högre medelålder. Men här finns väldigt stora möjligheter till utlandsstudier. Vi har ett 100-tal avtal med skolor bara i Europa.

Bengt Åkman på VBU ser självfallet också positivt på utbytet.

- Den här informationsdagen är till för att få bort skygglapparna och stärka elevernas självförtroende.

I en av salarna på Smedenskolan pratar Eva Maria Sköld från Sida om demokrati, orättvisor i världen och vad man kan göra för att bearbeta dem. I övningen har deltagarna alltså ställt upp i två led, med uppgiften att få över motparten på den egna sidan.

Samtligas naturliga reaktion är att dra.

Men vad Eva Maria Sköld naturligtvis vill få fram, och tydligt förklarar, är att det finns fredligare sätt att lösa sådana kontroverser på.

Ett kan vara att bege sig ut i världen.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons