Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De drabbas av Siemens beslut

Annons

- De kallade oss på ett möte och berättade att de skulle lägga ner. Det var många blandade känslor. Jag var arg, ledsen och orolig. Vad ska vi göra nu? Hur ska vi klara oss när ingen av oss har arbete? berättar Dzenan.

- Facket försökte informera oss kontinuerligt innan beslutet togs, men vi fick inga besked. De sade "det är inga beslut tagna än". Men vi hoppades alla att det skulle fixa sig, säger Fatima.

Fatima jobbar med djupslipning av turbinskovlarna, den delen av produktionen som ska flytta till Finspång. Hon har fått erbjudande om att pendla till Finspång och jobba med att få i gång produktionen där.

- Men det känns inte så lockande att jobba tolv timmar per dag i fyra fem dagar och sedan åka hem, säger hon.

Dzenan har inte fått samma erbjudande.

Han berättar att många som jobbar på Siemens mådde jättedåligt när de fick beskedet.

- Många kanske har jobbat med samma sak i 30 år, de är över 50 år. Vem vill ha dem och hur ska de få något jobb, säger han.

- De är för unga för pension och för gamla för att få ett nytt jobb, fortsätter Fatima.

Efter att personalen hade blivit varslad om uppsägning var stämningen låg.

- En lång tid var stämningen nere i botten på jobbet, man vet att man ska sluta och det känns meningslöst att jobba, säger Dzenan.

- Många kunde inte ens jobba, de mådde så dåligt, säger Fatima.

De berättar att det pratas mycket om nedläggningen varje dag. Om vad som kommer hända, om någon fått jobb eller inte. De är besvikna på hur Siemens har behandlat sina anställda.

- Siemens är bara skit, rent ut sagt. De har behandlat oss jättedåligt. De höga gubbarna ser bara siffror, inte hur vi jobbar. Jag tror att de innerst inne vet att de lägger ner en lönande verksamhet, säger Dzenan.

Båda är överens om att aldrig mer köpa en Siemensprodukt.

- Det tror jag gäller oss alla som jobbar eller jobbade där. Det blir aldrig någon mer Siemenspryl i mitt hem, säger Dzenan.

När de blir uppsagda vet de inte exakt, men de har blivit informerade om att det antagligen sker i oktober.

- Nu när de börjar plocka ner maskiner fattar man att de verkligen ska stänga. Att det verkligen händer. Innan hoppades jag alltid, men nu ser jag att det är verklighet, säger Fatima.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons