Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De byter skolan mot exotisk praktik

Annons

De går alla på naturturism, en kvalificerad yrkesutbildning, på Älvdalens Utbildningscentrum. En tredjedel av den tvååriga utbildningen är förlagd till arbetsplatser. De flesta veckorna ska göras på svenska turistanläggningar, men den övriga tiden kan förläggas till främmande land. Eleverna får själva bekosta resor och uppehälle, men får i gengäld upplevelser och erfarenheter utöver det vanliga.

Håkan Eriksson har tidigare gjort praktik i Fjätervålen. Nu finns han i Malawi.

- Skönt med värmen i Afrika och spännande med nya uppgifter, tycker han.

Einar Segerström surfar i Portugal. Einar, som kommer från Jokmokk, har lärt sig surfa i Australien.

Nu får han jobba med turister och surfing. Kanske blir det rent av vägen till ett framtida jobb. Eller kanske en möjlighet till kombinationen fjäll och hav.

Jonas Olsson ska tillbringa en del av praktiken på elefantrygg.

Han är just nu i Thailand, där han praktiserar på ett svenskt företag som har elefantsafari, djungelvandringar och kajakturer på sitt program.

- Det är jättespännande. Jag har varit där förut och har kontakter och vet lite vad som väntar. Nu får jag prova på helt skiftande uppgifter med djungel, floder och hav.

Martin Nastic och Mathias Strandberg kommer båda från Halland. Nu finns de på Hawaii där de arbetar på ett surfingföretag.

- Resan tog ett dygn och kostade en hel del, men det är det värt, säger grabbarna, som efter examen ska starta västkustens vassaste äventyrsföretag.

Det finns spännande utbildningar med gränslösa möjligheter. Naturturism i Älvdalen är en av dem. Till hösten går utbildningen in på sitt tionde år.

Över 120 elever har tagit examen. En del av dem finns kvar i kommunen, andra bemannar de svenska fjällstationerna och några hittar sina jobb på exotiska platser.

ANDERS EJDERVIK

Mer läsning

Annons