Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De byggde ett eget ridhus

Annons

Det var för fem år sedan som makarna Strandberg bestämde sig för att bygga ett ridhus hemma på den gamla bondgården, Anders föräldrahem från 1930- talet.

Det nya ridhuset, med måtten 20 gånger 60 meter, är byggt intill den gamla ladugården, som samtidigt byggdes om och förvandlades till kontor, kafeteria och samlingsrum.

- Vi hade kommit i en fas i livet där vi resonerade oss fram till att vi måste göra någonting på gården. Det blev ett ridhus, och en hel del annat också för den delen, berättar Anna.

Bakom satsningen ligger hårt arbete och en hel del uppoffringar.

- Ett ridhus kräver mycket skötsel, visst har vi fått offra en hel del annat i livet, men det är det värt, säger Anna och får medhåll av maken Anders.

Anna hoppade av jobbet som undersköterska på Falu lasarett för att sköta ridhuset på heltid, något hon inte ångrar i dag.

- Det blev för mycket, jag orkade inte med arbetet på lasarettet, jag sov inte om nätterna, berättar hon.

Avhoppet från sjukvården för fem år sedan blev startskottet till ett nytt liv - ett liv hemma på gården för Anna.

- Nu leker livet, jag har aldrig mått bättre än jag gör i dag, säger Anna och blickar ut över ridhuset, mot hästhagarna och de vackra vyerna ner mot Vikasjön, som är på väg att skölja.

- Det här är livskvalitet. Även om det är tidiga morgnar och sena kvällar, så är vardagen ofta en fest, även för våra två hästintresserade döttrar, säger Anna.

Samtidigt med ridhusbygget flyttade maken Anders sin bläster-firma från Ingarvet i Falun, hem till gården i Vika strand.

- Nu har vi allt på samma ställe - vi har delat upp sysslorna på gården. Jag basar över ridhuset och våra tre hästar. Anders sköter företaget, som utför sanering, färgborttagning, rostskydd och industrimålning, förklarar Anna.

Ridanläggningen hemma hos Strandbergs i Vika strand har blivit en succé, många föreningar, bland annat Falu- och Borlänge ryttarsällskap, Dala western- riders, Brukshundsklubben och Falu hundskola har verksamhet i det fina och rymliga ridhuset.

I stallet finns sju hästar stationerade.

- Det blev en fantastisk rid- anläggning, vi satsade hårt på bra miljö och vi fick nöjda kunder på köpet. Vi är väldigt måna om att alla ska trivas, såväl barn som vuxna.

- Det är full fart i ridhuset i stort sett varje dag i veckan, från slutet av september till början på maj, berättar Anna Strandberg, som själv har en dotter som tävlingsrider.

Men de största namnen, som tränar dagligen i det fina ridhuset i Vika Strand, heter Amanda och Matilda Källberg, som båda håller landslagsklass.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons