Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De började tredje klass i Islingby för 62 år sedan

Annons

I Islingby skola började höst- terminen 1943 en skara förhoppningsfulla barn i tredje klass. Deras lärarinna Britta Stina kom från Stockholm och var även hon ny i skolan.

- Vi gick i Islingby skola till och med vårterminen 1943. Då vi började sjunde klass i Domnarvets skola delades flickor och pojkar, berättar Margit Fridh som organiserat lördagens klassträff.

Idén fick Margit förra året då hon träffade Britta Stina (Bjärne) Erikson och fick veta att hennes lärarinna på 1940-talet skulle fylla 90 år i maj i år.

Det gör Britta Stina i övrigt den 15 maj och upplysningsvis kommer hon då att vara bortrest.

1979 var förra gången en klass-träff ordnades. De tidigare elev-erna och deras lärarinna träffades då på Borgen för festlig samvaro och utbyte av minnen.

I mars började Margit Fridh förbereda lördagens klassträff. Denna gång på Gammelgården i Borlänge, där Britta Stina uppvaktades inför 90-årsdagen. Hon bjöds på mat och fick vackra blommor av sina tidigare elever.

Britta Stina var påtagligt rörd då hon tackade de nu mogna män och kvinnor som stod för uppvaktningen.

Carita (Jansson) Tupola-Savonius kom från Helsingfors till Ilsingby som krigsbarn. Det var i mars 1944. Till Finland åter-vände Carita sommaren 1945.

- Jag har haft kontakt med vännerna i Borlänge i många år och det har betytt mycket för mig och min familj, berättar Carita.

Lördagens klassträff var uppskattad av alla. När är dags för nästa?

- Vi har redan pratat om en ny träff om fem år, upplyser Margit Fridh.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons