Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De boende ska hjälpa till"

Annons


Ulrik Lindgren, ordförande

i socialnämnden, personalen säger att de gamla kan drabbas av vanvård. Vad säger du om det?

- Våra gamla ska inte drabbas av något sådant. Jag kan inte göra en operativ bedömning av hur det kommer att bli på Risholnsgården, om den framtid som personalen betecknar blir verklighet. Det är en bedömning som man måste göra som operativ chef, i det här fallet enhetschef och distriktchef.

I fjol skrev du en broschyr - Omvårdnadsgaranti, där det står att de äldre ska ha rätt att gå ut när de vill, rätt att träna sitt minne, att någon ur personalen följer med på läkarbesök och så vidare.

Är det realistiskt att två personer ska hinna med att upfylla tolv boendes behov, som det står i det nya schemaförslaget?

- Det kan jag inte säga utan att gå ut som chef på det stället och gör en bedömning av de boendes behov.

Kan du garantera att dessa personalindragningar inte kommer att resultera i vanvård?

- Det finns ingen vattentät garanti mot vanvård oavsett om det handlar om dagens personalstyrka, en utökad personalstyrka eller en minskad personallstyrka. Men vi kräver mycket från vår personal i dag och vi kommer inte att släppa på dessa krav.

Kerstin Lund, distriktchef i Norslund, vad säger du om personalens oro?

- Jag har ansvar för fem verksamheter. Alla verksamheter måste anpassa sig till den budgeten vi har fått inför nästa två år. Vi har i dag exempel på verksamheter med liknande bemanning och de har inte problem. Vi befarar inte alls att det ska bli så som personalen säger.

Men personalen säger att de inte kommer att orka?

- Vi förstår inte varför vår personal inte ska klara det andra klarar.

Hur ska man göra för att klara arbetet?

- Man måste ta hjälp ifrån andra grupper i samma hus. Arbetet måste organiseras på ett annorlunda sätt än man har gjort hittills. Till exempel kan man tvätta eller städa på andra tider på dygnet än man gör i dag. Dessutom måste de boende vara mer delaktiga, att de till exempel hjälper till och torkar bord i sin lägenhet och inte bara sitter och tittar på, eller att den boende viker tvätten tillsamans med personalen i den mån det går.

Rose-Marie Ring, avdelningschef för omsorgsverksamhet, vad säger du om situationen på Risholnsgården?

- Det är tråkigt att personalen upplever det på det här sättet. Men det här är än så länge ett förslag och det måste man jobba med tillsammans för att se till att man kan bedriva en bra vård och omsorg.

Kan du garantera att de boende inte kommer att drabbas av vanvård?

- Vi kommer aldrig att lägga ut en bemanning så att vi bedriver vanvård.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons