Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De boende har tröttnat på Brittsands utseende

Annons

På ena sidan busksnåret står ett hus på en liten tomt med välfriserad gräsmatta. Dörren står öppen och i trädgården rör sig två semesterfirande personer.

På andra sidan står ett annat hus. Det är inramat av vild växtlighet och fönsterluckorna är försatta. Färgen flagnar på väggen. Det är övergivet.

Skillnaderna är stora mellan de olika tomterna i Brittsand.

- Vi tycker att det är lugnt och skönt här. Vi håller ordning på vårt. Men visst vore det trevligare om det var mer öppet och folk bodde här.

För Rose-Marie och Sigvard Johansson är Brittsand en oas. När de blir gamla kan de sälja sitt hus, flytta till lägenhet, men ändå ha stugan i Brittsand som tillflyktsort på sommaren.

Stugbyn ligger fint nere vid sjön, som de i och för sig knappast ser. Växtligheten står som en mur i vägen.

- De som bor här kommer för långt ifrån. De är här för sällan och hinner inte göra i ordning sina tomter.

Den lilla grusvägen är bucklig som en puckelpist. Bryggan är fallfärdig, för att inte tala om servicehuset med sina sönderfrusna vattenledningar.

Restaurangen är kanske värst av alla byggnader. Färgen har flagnat, fönsterluckorna är trasiga, invändigt är den rutten och sprider en doft som kan skrämma bort vem som helst.

Det har inte alltid varit så, men för dem som bor där handlar det om åtminstone en halv evighet. NLT skrev redan 1996 om "långbänken Brittsand". Då hade det gått tio år sedan företaget Brittsand HB köpte Brittsand, ABB:s gamla fritidsområde.

- Det finns säkert folk som vill köpa hus här, men skräms iväg av priset, säger Rose-Marie.

Som en dröm finns hos makarna Johansson att bygga upp Brittsand till något som liknar dess ursprungsutseende. Men tankarna känns långt borta för dem.

- Man kan fundera och hoppas. Vi har sådana förhoppningar varje sommar, men jag tror inte det kommer att bli något.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons