Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blir lärare på distans

Annons

- Ja, oavsett hur det blir med den saken så kommer vi att behöva många nya lärare de närmaste åren. Vi har många obehöriga lärare, blev kommunalrådets svar.

Stål hade tagit sig till före detta Kraftbyggarnas lokaler för att bland annat uppmärksamma den lärarutbildning på distans som startades här i januari.

Sju personer från trakten ska under tre-fyra år framöver läsa lärarutbildningen på distans.

- Distansutbildning är bra om man som jag har familj och har svårt att åka bort. Nu får jag också tid och möjlighet att ibland rycka in som vikarie på äldreboendet i Fredriksberg, sade Jenny Grahn.

Bara tre gånger per termin behöver eleverna i Ludvika åka till Falun där lärarhögskolan i länet har sitt säte. I lokalerna i Ludvika finns eleverna någon eller några dagar i veckan. I övrigt sker alla studier i hemmet.

Lärarutbildningen drivs i samarbete med Samarkand, ett bolag som har till uppgift att underlätta rekryteringen av kvalificerad personal till arbetsplatser i Västerbergslagen.

Under utbildningen är eleverna i huvudsak hänvisade till studielån. Som en extra morot ställer dock Samarkand upp med ett bidrag på 15 400 kronor per år som i huvudsak är skattefritt. Meningen är att dessa pengar bland annat ska användas för inköp av litteratur, upplyste Sven-Olof Andersson.

Han arbetar med projektet Partnerskolan där den nya lärarutbildningen ingår som en del. Partnerskolan innebär att Ludvika och Smedjebackens kommuner tar på sig att ordna med praktikplatser för elever från Lärarhögskolan i Falun. Eleverna har sina praktikplatser under hela utbildningstiden.

Vanligen har eleverna på lärarhögskolan tio veckors praktik var tredje termin. För de sju elever som går på distansutbildningen har det valts en annan väg.

- Vi är ute på praktik en dag i veckan. Det är jättebra att vi får vara ute så mycket i verksamheterna. Vi har blivit mycket väl mottagna, framhöll Maria Jedeberg, 36, Ludvika, som är kurskompis med Jenny Grahn.

Hon utbildar sig för att bli gymnasielärare medan Jenny Grahn har siktet inställt på grundskolan. För grundskolans del har Ludvika kommun knutit upp 75 elever som har sin praktik i någon av kommunens skolor. Motsvarande siffror för gymnasieskolan VBU och grundskolan i Smedjebacken är 10 respektive 20 praktikanter.

- Vi har en ohöljd baktanke om att de efter utbildningen ska ta jobb här, sade Roger Stål i skämtsam ton.

Samarkand i samarbete med högskolans filial i Ludvika driver sedan flera år också utbildning i industriell datateknik. På den utbildningen går för närvarande 75 elever.

- Och i januari i fjol startade vi en utbildning av sjuksköterskor som sträcker sig över fem terminer. På den utbildningen går åtta elever. Dessutom inledde vi med start i höstas vidareutbildning av ingenjörer vid ABB. 17 ingenjörer som i många fall tog examen på 70- och 80-talen har kunnat välja ut kurser och på det sättet förkovrat sig, uppgav Lars-Ove Almquist som är platschef vid högskolan.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons