Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blåser till budgetstrid

Annons

S och mp har inlett ett samarbete, som innebär att mp får en plats som ersättare i socialnämnden.

Tillsammans har de också format en enkel skuggbudget innehållande en verksamhetsplan för åren 2007-2010 samt förslag till förändringar av majoritetens budgetförslag för 2007.

-Vi och även facken är väldigt missnöjda med hur budgetberedningen gått till, säger Bo Billborn (s) och tillägger att möjligheterna till insyn varit dåliga, underlagen otydliga och att information från majoriteten och tjänstemännen lämnats alldeles för sent.

S vill förbättra både budgetarbetet och verksamhetsplaneringen.

-Det är nödvändigt om vi ska kunna utveckla kommunen. Men det måste också till en annan prioritering om vi ska kunna förebygga ohälsa och missbruksproblem bland barn och ungdomar, säger Ann-Gret Olsson och hänvisar till att drogmissbruket ökar och att 24 av totalt 61 barn som köar för behandling vid länets barn- och ungdomspsykiatri kommer från Gagnef.

I nästa års budget vill s och mp lyfta sju miljoner kronor ur investeringsbudgeten för att förstärka socialnämndens budget med fem och barn- och utbildningsnämndens budget med två miljoner. Dessutom kräver s och mp:

En långsiktig plan för upprustning av skolor och förskolor.

Ett omedelbart inrättande av en halvtidstjänst som oppositionsråd.

Utarbetning av en plan för inrättande av heltidstjänster för dem som så önskar.

Inrättande (under perioden 2007-10) av en tjänst som näringslivsansvarig.

-Vi vill värna de svaga, skapa dynamik i utvecklingsarbetet och förbättra plan- och målarbetet. I vår skuggbudget talar vi om vad vi vill och sätter upp konkreta mål och tidsangivelser, säger Ann-Gret Olsson, som också anser att det är fel att avsätta "utvecklingsmedel" när det finns konkreta behov av pengar inom bland annat individ- och familjeomsorgen.

Förslagen kommer att presenteras inför och under måndagens sammanträde med kommunfullmäktige.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons