Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bästa påskäggen

Annons

Sämst värde i vårt test fick de billigaste äggen - Äggda som säljs av Lidl. Bäst var Krav-äggen från Stjärnägg.

Sammanlagt var det 28 procent av äggen som inte klarade kvalitetsgränsen.

Men att vissa ägg inte klarar branschens kvalitetskrav betyder inte att man blir sjuk av att äta dem. I värsta fall kan de smaka illa. Testet är mer en vägledning till vilka ägg som har högst kvalitet.

Det är undersökningsföretaget Consumer Content som på tidningens uppdrag låtit testa ägg av åtta fabrikat. 12 ägg per fabrikat undersöktes.

Analysen gjordes av SIK (Institutet för livsmedel och bioteknik) på Svenska lantäggs laboratorium i Skara.

Anna Carlström, vd för bransch-organisationen Svenska Ägg, tror att felaktig förvaring kan vara en orsak till att så många ägg hamnar under kvalitetsgränsen.

- Ju varmare förvaring, desto mer "åldras" äggen. Ägg bör förvaras i kyldisk. Det har vi av tradition gjort i Sverige men nu tycks vi följa övriga Europa och förvara äggen i rumstemperatur. Det innebär att vi riskerar få en större andel "äldre ägg".

Enligt expertisen kan en dag i rumstemperatur göra att äggen tappar i hållbarhet med 4-5 dagar jämfört med om de förvarats i kylutrymmen.

En annan förklaring till dålig äggkvalitet kan också vara att äggpackerierna stämplat fram produkten för många dagar.

Producenter av ägg ska informera packerier om värpdatum. Bäst-före-datum ska vara maximalt 28 dagar efter värpning. Äggen får inte säljas senare än en vecka före datumet.

Så till ett annat problem. Under påsken fördubblas äggkonsumtionen i Sverige från cirka tusen ton i veckan till två tusen ton.

Frågan är hur man får hönorna att sätta extra fart på värpandet?

- Äggproducenterna planerar minst ett år i förväg, för att se till att man har full produktion i alla hönshus till julbaket i december och inför påsk, säger Sören Rabb i Föreningen svensk fjäderfäskötsel i Dalarna.

Han konstaterar också att det i år dessutom finns ett rejält överskott på ägg.

- Inte bara i Sverige. Hela Europa är, av en rad skäl, översvämmat av ägg, säger Sören Rabb.

Ladda ner vårt test här (.pdf)

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons