Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De bar ansvaret för dödsolyckan"

Annons

I går avslutades den fem dagar långa rättegången om gruvraset i Garpenberg i oktober 1999 då 51-årige bergarbetaren Sune Scott omkom. Kammaråklagare Katarina Tullstedt påstod att områdeschefen och gruvchefen, inte tagit sitt ansvar.

- De brydde sig inte om att hålla koll på att 10 till 50 millimeter höll uppe taket med 28 000 ton trots att man sett rörelser i berget.

Åklagaren talade om att det var en unik brytning man höll på med nere på 650-metersnivån. Där fanns en sköl, berg som är mjukare och mörkare än fast berg och man bröt malm under igensatta brytningsrum.

- Man har inte plockat fram karteringen för att se vad som fanns där, sade Katarina Tullstedt som hävdade att säkerhetsmarginalerna var alldeles för små.

- Helst vill företaget att någon annan ska ta ansvaret, men straffansvar finns hela tiden i överensstämmelse med befogenheter som i sin tur sammanfaller med lönestrukturen, sade åklagaren.

Områdeschefens försvarare berättade att hans klient hade ansvar för att det fanns en fungerande organisation.

- Men han hade inte ansvar ända ner till gruvans botten. Där ska andra göra fortlöpande riskanalyser inom sitt delegerade område, sade advokaten.

Den tidigare gruvchefens försvarare avfärdade också åklagarens påståenden.

- Att gå ner och kontrollera vad som händer i brytningsrummen har inte åvilat gruvchefen.

Om tre veckor meddelar Falu tingsrätt sin dom i målet.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons