Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bakar rena konstverken

Annons

Wienerbröd och maränger, sockerkakor, bakelser och tårtor, matbröd i alla sorter och storlekar och smörstjärnor och småbitar i äkta choklad.

Det var massor av läckra bakverk, vissa rena konstverk, som visades upp på Hushagsgymnasiet i går när tio elever på livsmedelsprogrammet, bageri och konditori, gjorde sitt praktiska gesällprov.

För den oinvigde såg allting mycket imponerande ut, proffsigt och fantasirikt.

Läraren Gösta Andersson var också mer än nöjd med sina elever och det som de presterat under två dagar. Han bör veta med 20 år bakom sig som konditor och provbagare på Kåkå, Sveriges största grossistfirma för bagerier och konditorier.

- Alla har lagt ned otroligt mycket arbete och de har lyckats fantastisk bra, sade han när det var dags att visa bakverken för bedömarna.

Bedömare var två erfarna bagare och konditorer från Mora respektive Bollnäs, som båda också är styrelsemedlemmar i Bageriförbundet för Dalarna, Gästrikland och Hälsingland.

För samtliga elever gällde det i provet att visa exempel ur alla de olika produktgrupperna.

En av dem som fick beröm för sin insats var Andreas Fransson, som liksom alla de andra eleverna visade vilken bredd utbildningen har på Hushagsgymnasiet.

Andreas hade bland annat gjort en fantastisk gräddtårta med vaniljkräm och färska jordgubbar in-bakade i spegelgelé.

Till de mer fantasirika verken hörde Ida Nyströms tårta i form av en studentmössa och riktiga konstverk var chokladskapelserna som den tecknade seriefiguren Betty Boop stått modell för.

- På jobbfronten ser det inte alldeles lätt ut för eleverna även om det börjat ljusna lite på sistone. De flesta kommer att få sommarjobb och det gör att de har ena benet inne i branschen, säger Gösta Andersson.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons