Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är trötta på klagomålen

Annons

Det finns enligt Åsa Frithiofson och Tunabyggens marknadschef Lena Lundberg flera missuppfattningar om det kommunala bostadsbolaget.

Bland annat så tycker en del att det är bolagets hårda attityd som gör att folk är bostadslösa.

- Många tycker att "det ska Tunabyggen fixa". Vi ska se till att alla har någonstans att bo även om de inte sköter sig, säger Lena Lundberg.

- Men ingen vill betala hyra för någon annan och ingen vill vara rädd för en granne, fyller Åsa Frithiofson i.

Att ställa krav på den som söker ett hyreskontrakt är nödvändigt för ett bolag med 6 500 lägenheter, både för bolaget, hyresgästerna och den enskilde.

- Det är djupt oansvarigt att vara för släpphänt när det gäller hyreskontrakten. Det är dessutom ofta en björntjänst för den person som bara får ett kontrakt trots att han eller hon egentligen behöver stöd, säger Åsa Frithiofson.

- En hyresskuld växer väldigt snabbt med räntor och avgifter och då kan det vara svårt att reda upp sin situation, fortsätter Lena Lundberg.

De krav Tunabyggen ställer för att man ska få ett hyreskontrakt är:

o att man inte ska ha några skulder hos Tunabyggen.

o att man inte ska ha dåliga referenser hos en tidigare hyresvärd.

o att man ska ha minst hälften av sin disponibla inkomst kvar när man betalt hyran.

o att man inte ska vara en dålig betalare.

- Men det betyder inte att minsta lilla betalningsanmärkning gör att man blir utan kontrakt. Vi gör alltid en individuell prövning, säger Lena Lundberg.

Men även de som inte uppfyller alla krav måste bo någonstans. Tunabyggen har då en rad samarbetspartner som stödjer och håller ett vakande öga över olika grupper:

o Socialförvaltningen förfogar över cirka 50 sociala kontrakt, tio ungdomskontrakt och fem ungdomslägenheter.

o Ria har fem lägenheter och ett akutrum för missbrukare med bemanning dygnet runt.

o Verdandi har tio hyreskontrakt.

o Försäkringskassan, psykiatrin och frivården har ett antal lägenheter, liksom Kris (Kriminellas revansch i samhället) och ett privat vårdföretag som har särskilda behandlingsprogram.

- Dessutom har Tunabyggen också egna provkontrakt för hyresgäster som får en chans till.

Enligt Tunabyggens ordförande är samarbetet mellan bostadsbolaget och socialförvaltningen i Borlänge ovanligt bra med svenska mått mätt.

- Vi ses som en föregångare på att ge hyresgäster stöd. Agneta Tollsten på socialförvaltningen brukar föreläsa om hur vi arbetar i Borlänge när andra kommuner utbildar sin personal, säger Åsa Frithiofson.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons