Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är sämst på att betala sina skulder

Annons

- Det är klart att det vore roligt att säga att Moraborna har högre betalningsmoral, säger Anders Gelinder på Kronofogdemyndigheten i Mora med glimten i ögat.

- Men skillnaden är för liten för att dra några sådana slutsatser, fortsätter han.

Man kan i alla fall konstatera att skillnaden inte hänger ihop med arbetslösheten. Den är något högre i Mora (4,1 procent) än i Hedemora (3,9 procent).

Det är Svensk handelstidning Justitia som gått igenom hur många invånare i varje kommun i landet som fått någon betalningsanmärkning under de senaste tre åren. Det visar sig att de regionala skillnaderna är stora.

I de rika kranskommunerna till Stockholm och Malmö, som Lomma, Danderyd och Täby, är betalningsmoralen bäst. Där har bara tre-fyra procent av invånarna missat att betala sina skulder i tid.

Värst ser det ut i värmländska Eda, där nästan 13 procent av invånarna har betalningsanmärkning.

Som län återfinns Dalarna i mitten, på 12:e plats av 21.

Den viktigaste förklaringen bakom skillnaderna mellan olika kommuner är förstås hur tjocka invånarnas plånböcker är. I Lomma och Danderyd är många högt utbildade och tjänar mer än genomsnittssvensken.

Men enligt tidningen Justitia är det inte hela sanningen. Undersökningen visar nämligen att gamla frikyrkolän som Västerbotten och Kronoberg ligger bäst till, om man tittar på hela regioner.

Alltså kan det inte bara vara ekonomi och arbetslöshetssiffror som påverkar betalningsmoralen. Även värderingar tycks spela in.

I västerbottniska Dorotea är inkomsterna bland de lägsta i landet, men invånarna ligger i toppskiktet när det gäller att betala skulder.

På kronofogdemyndigheten i Gävle/Dala har man inte funderat i de banorna. För krono- komissarie Anneli Cederroth är sambanden mellan dåliga tider och betalningsanmärkningar mycket tydligt.

- I Gävleområdet har många stora arbetsgivare sagt upp folk och det går inte många månader innan det börjar märkas hos oss, säger hon.

Gävle/Dala är den region där antalet ansökningar om betalningsföreläggande ökar mest. Något tidningen berättat om tidigare. I Dalarna är ökningen tio procent på ett år.

- Den stora ökningen gäller kommunikationsskulder: telefon, internet och kabel-tv. Elavgifter och trafikförsäkring är annat som ökar hos oss, säger Anneli Cederroth, som tror att inkassoföretagens nya, otåligare arbetssätt också kan ha gjort sitt för ökningen.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons