Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är polare på fyra hjul

Annons

Bilpolarna startade för drygt fyra år sedan och drivs som en ekonomisk förening. Idén bakom föreningen är enkel: ett antal personer har tillsammans tillgång till en bil.

I dag är 14 hushåll medlemmar i föreningen. Men man vill bli fler och går därför ut på bred front och berättar om de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med att ha bil ihop.

- Allt fler upptäcker hur bra det är att bara betala för bilen när man behöver den, säger föreningens ordförande Maritha Vestergård.

Det som medlemmarna i Bilpolarna slipper när de inte har en egen bil är kostnaderna för service och reparationer, försäkring, skatt, besiktning, parkering och garage samt värdeminskningen.

Vad de betalar för att ha tillgång till bilen i poolen är en insats till föreningen på 1 000 kronor och en årsavgift på 480 kronor. Därtill kommer 10 kronor i bokningsavgift och 10 kronor/ timme eller 100 kronor/dygn.

- När jag hade bilen nyligen räknade jag ut att det kostade mig totalt omkring 23 kronor per mil inklusive bensin, säger föreningens kassör Anna-Maria von Zeipel.

Hur mycket varje enskild person tjänar på att vara medlem i Bilpolarna beror naturligtvis på hur ofta man har behov av en bil, hur länge och hur långt man åker.

Trots att Bilpolarna ännu så länge bara har en bil så är det ingen risk att någon blir utan bil om flera behöver ha den samtidigt.

Föreningen har skrivit ett förmånligt avtal med ett biluthyrningsföretag så att det alltid finns tillgång till bilar.

Martin Strid, som tidigare var ordförande i föreningen, tror att anledningen till att många drar sig för att gå med i en bilpool är att de är oroliga för att inte få tillgång till en bil när de behöver en.

- Den risken är nästan obefintlig nu när vi samarbetar med ett biluthyrningsföretag, säger Martin Strid.

Han är en ivrig förespråkare för bilpoolstanken och närmast förvånad att inte fler redan har anslutit sig till föreningen.

- I Schweiz, Tyskland och Holland är bilpoolerna enormt stora föreningar och som hela tiden lockar fler medlemmar, säger Martin Strid.

Hans skäl att vara medlem i Bilpolarna är helt och hållet egoistiska.

- Ja, det stämmer. Det är naturligtvis bra att vi gör en insats för miljön, men i mitt fall handlar det mest om lättja och snålhet. Det är skönt att slippa överraskande bilräkningar i brevlådan, säger han.

Tack vare internet är det numer enkelt att boka bilen när man behöver den och har man inte tillgång till det så går det bra att ringa någon annan medlem som hjälper till att boka bilen.

Genom kampanjen som pågår hoppas man bli så många att man kan leasa ytterligare en bil.

Framtidsplanerna innehåller tankar om samarbete med taxi, kollektivtrafiken och övriga bilpooler i landet.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons