Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är miljövetare på fjället

Annons

Idre Fjäll sammanställer nu de uppgifter som behövs för att kunna gå vidare med tillståndsansökan för projektet Tre Toppar. Parallellt med den ansökan har Idre Fjäll inlett ett seriöst miljöarbete genom att anställa tre miljövetare.

- Jag jobbar en del med Tre Toppar, men det är bara en del av vad vi har för uppgifter, förklarar Sofia Händel.

Sofia Händel och Maria Lindström är två unga tjejer som flyttat till Idre och stortrivs.

- Visst var det Tre Toppar som gjorde att Idre Fjäll såg behovet av starkare miljöprofil, säger Sofia.

- För min del har jag en del skrivuppgifter i det projektet, men som sagt. Det är bara en liten del av vad jag sysslar med, säger Sofia Händl.

Istället har hon bland annat fortsatt det jobb som inletts med att få det att grönska i de alpina nedfarterna. Nedfarter som varit fyllda av lera, grus och sprängsten efter den senaste byggruschen på fjället. Sår i naturen som bidragit till att skapa rädsla för hur en utbyggnad av Tre Toppar skulle komma att se ut.

- Vi har intensifierat arbetet med återvegetering och testat olika alternativ för att få tillbaka grönskan i pisterna. Alggödsel är till exempel ett sätt att få gräset att gro bättre, säger Sofia.

- Inför vintern grönskade det faktiskt riktigt bra i backarna, men nu gäller det att se hur gräset klarar sig under den pistade konstsnön.

- När vi byggt om de senaste backarna har vi gått till väga på ett nytt sätt. Vi har då skalat av ytlaget och sedan lagt tillbaka det med den naturliga fröbank som fanns i ytskiktet, förklarar Sofia.

Ett annat projekt hon jobbar med är att se över elförbrukningen.

- Här finns en hel del att göra. Stugor och hela centrumanläggningen värms med dirketverkande el. Nu gäller det att finna alternativ för att kunna sänka kostnaderna och spara energi, förklarar Sofia.

Solceller och vindkraft kan bli kommande energitillskott för hela anläggningen.

Maria Lindström har jobbat med att förbättra anläggningens miljöstationer.

- Ska sopsorteringen fungera så måste det vara enkelt för gästerna att sortera sina sopor, säger Maria.

Enkelt, bekvämt och mer inbjudande miljöstationer är nödvändiga om semestrande turister ska uppleva sopsortering som meningsfull.

Ytterligare en ung kvinna som jobbar med miljöarbetet på Idre Fjäll är Ida Einarsson vars arbetsuppgifter handlar om arbetsmiljöfrågor.

- Idre Fjäll kände behovet och när en möjlighet att anställa oss blev verklig genom ett projekt med högskolan så hamnade vi här, skrattar Maria.

- Förhoppningsvis går våra projektanställningar över i fasta arbeten här, för vi trivs här, bedyrar Sofia.

Tre unga flickor som njuter av friluftsliv, fjällvandringar och golf under sommarhalvåret för att få åka skidor vintertid.

Lilla Idre är attraktivt för många ungdomar och då även akademiker som trion Sofia, Maria och Ida.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons