Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är frimurare och abortmotståndare...

Annons

Tidningen har granskat vad Dalarnas riksdagspolitiker gör när de inte är i riksdagshuset. Dalarnas riksdagspolitiker är aktiva. När de inte är i riksdagen har de fullspäckade scheman med styrelseuppdrag, ordförandeskap eller föreningsarbete. - Det är en viss sorts människor som engagerar sig, säger moderaten Ulf Berg.

Tidningen har frågat alla Dalarnas politiker som sitter i riksdagen om vilka uppdrag de har utanför riksdagshuset, om de är medlemmar i några föreningar eller ordenssällskap.

Tre politiker är med i elitsällskap. Moderaten Ulf Berg är med i Frimurarna och Rotary.

-Jag har varit med sedan slutet av 1980-talet men är inte aktiv nu. Man träffas, lyssnar på föreläsningar och har vissa ritualer. Det är faddrar som föreslår att man ska bli medlem. Jag gick med av nyfikenhet. Det är en hel del kloka saker som sägs, men jag kan inte säga några detaljer. Det ska vara hemligt, även om det inte är så hemligt längre, säger han.

Centerpartisten Kenneth Johansson är också medlem i Rotary. Folkpartisten Camilla Lindberg är med i ett modernt ordenssällskap på internet.

-Jag är med i en mejlinglista. Det finns många sådana hemliga sällskap på internet. Jag vill inte berätta mer om det, säger hon.

Ulf Berg, varför är bara de borgerliga riksdagspolitikerna i Dalarna med i sådana här sällskap?

-Jag vet inte. Det är öppet för alla och det är sagt att man inte pratar politik i sådana sällskap. Det är nog en slump vilka som är med.

Socialdemokraten Peter Hultqvist är en av de politiker som har flest uppdrag. Han är ordförande i fem organisationer och styrelser, bland andra Dala Demokratens ägarstyrelse, i Dalabanans intresseförening och i Dalaflyget. Dessutom är han med i flera styrelser, bland andra HSB Dalarna där han är vice ordförande.

-Jag har skurit ner ordentligt på uppdragen. Om du hade frågat mig för ett tag sedan hade jag vunnit den här listan. Men det är väl inget att stå efter, säger han.

Hur hinner du med dina uppdrag i riksdagen när du jobbar så mycket på sidan av?

-Jag jobbar väldigt mycket, det har jag alltid gjort. Men styrelsemöten på hemmaplan lägger jag när jag inte är i Stockholm. Jag tycker inte att det tar fokus från mitt riksdagsuppdrag, snarare är det en fördel eftersom jag behåller kontakten med länet och fokus på de lokala frågorna.

Ulf Berg, moderaterna, tror att medlemskap i olika föreningar kan påverka vilken politik man driver, men inte alltid.

-Om vi tar idrottsföreningar till exempel. Att de ska betala tio procent i reklamskatt, det är fel. Jag tycker inte att idrottsföreningar, som sliter för att få in pengar, ska behöva skatta. Det är något som jag tar med mig till skatteutskottet, säger han.

Men han tror inte att hans ordförandeskap i jaktklubben påverkar hans rovdjurspolitik.

-Man ska ha rätt att skydda sin hund om den blir attackerad av rovdjur, också utanför hägn. Men jag vet inte om jag tycker det för att jag är jägare. Antagligen hade jag tyckt det ändå eftersom jag bor på landet. Hade jag bott i Stockholm hade jag förmodligen inte tyckt så, säger han.

Kristdemokraten Lennart Sacrédeus är medlem i två rörelser mot abort, Ja till livet och Livlinan.

Varför är du med där?

-Jag tycker att abort är att släcka liv och föreningarna jobbar för att minska aborttalen. Det är konstigt att inte alla är bekymrade över de många aborterna. Det är 35000 personer som inte föds, ungefär 1000 i Dalarna varje år, samtidigt har vi låga födelsetal. Vi har en nollvision för trafikdöden, men 2000 människor får inte leva vidare efter den tolfte veckan i Sverige, säger Lennart Sacrédeus.

Socialdemokraten Anneli Särnblad är en av dem som har minst uppdrag utanför politiken.

-Riksdagsuppdraget tar mycket tid. Jag blir förtvivlad ibland när jag inte hinner göra allt jag vill. Jobbet i riksdagen är tufft och jag beundrar dem som hinner annat, särskilt dem som har barn, säger hon.

Mer läsning

Annons