Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De anklagas för valfusk

Annons

Sverigedemokraterna anklagas för valfusk. Partiet har enligt vittnesuppgift lagt in egna valsedlar bland socialdemokraternas. Något partiet förnekar.

Ett vittne berättar för tidningen hur en sverigedemokrat på ett av poströstställena i Borlänge kommun blandat i partiets egna valsedlar bland socialdemokraternas, och sedan stoppat tillbaka dem i socialdemokraternas fack.

- Det var inget misstag, uppger vittnet som är helt säker på sin sak.

Vittnet tror att partiföreträdaren hoppas att s-röstare av misstag ska ta en sd-valsedel. Om synen inte är särskilt bra kan det vara lätt att ta fel. Vittnet är själv inte socialdemokrat men reagerar starkt mot agerandet. Vid ett av röstmottagningsställena uppges att man känner till liknande händelser på andra håll.

Sverigedemokraterna ställer upp i kommunvalet i Borlänge och har fyra namn på sin lista. Socialdemokraternas ombudsman Lars-Gunnar Lech blir upprörd när han får höra om vad som ska ha hänt:

- Det är djävligt illa. Fruktansvärt om man gör på det här sättet.

Han berättar att socialdemokratiska partiet centralt gått ut med en varning om sådant här "fusk" kan förekomma, så att folk ute i landet är uppmärksamma.

- Vi kollar de olika ställena varje dag, säger Lars-Gunnar Lech till tidningen.

- Det är bra om folk varnas så att alla kollar att det står det

partinamn på valsedeln som man tänker rösta på.

Sverigedemokraterna tillbakavisar anklagelserna om "valfusk". Sven-Erik Larsson, som toppar kommunlistan, säger att det är han som åker runt och ser till att det finns material på röstställena i en stor del av Dalarna.

- Det här är bara påhitt för att misskreditera sverigedemokraterna.

Men personer hävdar att de sett sd-representanter blanda valsedlar?

- Jävla dårar. Lögn. Vad skulle vi tjäna på det? Tidningarna skriver bara om oss när vi har möten och det kommer kommunister och kastar gatsten. Stoppar vi valsedlar bland socialdemokraternas så kan våra egna ta slut.

- Om någon skulle göra så här så förstör de bara för oss.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons