Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De anklagar Perstad för för grova oegentligheter

Annons

- Vi har under veckan hittat försvårande och nya graverade uppgifter som stärker oss i vårt beslut att Carl-Ingemar Perstad inte kan fortsätta att representera SVT, säger Jan Hermansson, chef för SVT Mellansverige.

Enligt SVT har Perstad hyrt och tankat bilar på SVT:s bekostnad under förra året utan att detta varit motiverat av programmässiga skäl. De nya uppgifterna handlar om att Perstad ska ha fått reseersättning för sin privata bil, samtidigt som han kört testbil och tankat för SVT:s räkning.

Han ska ha fått förskott för resor som han sedan bokat av, utan att lämna tillbaka pengarna. Dessutom menar SVT att Perstad fått stora bensinersättningar för USA-resor, trots att det främst handlat om semester.

Sveriges Television anser att Perstad grovt åsidosatt sitt ansvar gentemot arbetsgivaren och allvarligt äventyrat förtroendet för SVT. Särskilt allvarligt är detta, enligt SVT, eftersom han företräder ett public service-företag.

- Det är oerhört allvarligt och sorgligt att en känd SVT-profil som under en lång rad av år åtnjutit kollegornas, företagets och inte minst publikens förtroende nu visar sig ha gjort sig skyldig till så grova oegentligheter att vi tvingas både avskeda och kräva honom på betydande belopp, säger Christina Jutterström, vd för SVT, i ett pressmeddelande.

SVT:s informationsdirektör, Helga Baagøe, pekar på att bilarna Perstad kört inte är testbilar:

- Det finns klara regler för testbilar. Det ska finnas körjournaler och testerna ska diskuteras med redaktionen. Här finns inga journaler och redaktionen har inte känt till testbilarna.

- Det handlar inte om några andra orsaker, utom om dessa bevisbara orsaker som vi nu fått fram efter ett omfattande arbete. Det är oerhört graverande uppgifter.

Men någon polisanmälan har inte gjorts.

- Vi har inte tagit ställning till om vi ska göra en polisanmälan. Först vill vi skapa oss en fullständig bild, sedan se till att detta inte upprepas på något sätt, säger Baagøe.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons