Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David hade inget val

Annons

I januari berättade tidningen att hälften av dem som sökte komministertjänsten i Hosjö inte var präster. Men David Berglund tillhör förstås dem som är väl kvalificerade, han prästvigdes för ett år sedan efter att ha studerat i Linköping och Uppsala.

Under ett år har han nu varit adjunkt i Kristine församling, en sorts provtjänstgöring som bekostas av stiftet. En adjunkt har full behörighet, men arbetar under handledning.

I förra veckan slog kyrkonämnden till och anställde honom.

- Jag trivs i Falun och det lockar mig att vara präst på ett mindre ställe, säger David som bland annat gillar närheten till naturen.

Han är uppvuxen i Skultuna i Västmanland, en ort mest känd för mässingsprylar, folie och kastruller. David valde mellan många vägar i livet, musiken var en möjlighet. Han spelar och sjunger och har också lett gospelkören i Sankt Örjans kapell, när kantortjänsten varit vakant.

Vad har du för visioner inför arbetet i Hosjö?

- Det frågade de på anställningsintervjun också. Jag är allergisk mot visioner, det är ett laddat ord som för mig handlar om att ha en tydlig handlingsplan och ett mål som formar församlingen efter mina ramar. Jag vill börja med att lära känna människorna i Hosjö, sedan får det växa fram på plats.

- Jag kommer ju inte som en Messias, utan blir arbetsledare för en grupp människor och får jobba tillsammans med dem. Komminister betyder ju medtjänare, säger David Berglund.

Vad är roligt med att vara präst?

- Att möta människor i mängder av situationer, med mig själv och evangeliet som verktyg.

Vad är jobbigt med att jobbet?

- Att möta människor i mängder av situationer... Det finns en mängd solskenshistorier, men det finns också stunder när jag tänker "hjälp, hur ska jag räcka till".

David Berglund påpekar att präster är vanliga människor. Kyrkan är inte längre en del av Gustav Vasas maktapparat, ingen myndighet, utan en del av samhället.

- Vi går inte någons ärenden, utom Guds, så gott vi kan, säger David.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons