Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorn lotsar dig rätt

Annons

Enkelt uttryckt fungerar det så här:

Vägmärken läggs in i en digital karta. I Borlänge har vägmärkena (de flesta i alla fall) lagts in som ett examensarbete vid högskolan förra sommaren.

Med hjälp av GPS (global position system) vet de små datorerna i bilarna, med hjälp av satel- liter, hela tiden var man befinner sig. När man närmar sig en rondell exempelvis, dyker vägmärket lämna företräde upp på den lilla datorn i bilen, samtidigt som en röst säger "Lämna företräde". Det samma gäller hastighetsbegränsningar. Om man överträder hastigheten ger fordonsdatorn också ifrån sig en signal.

- Än så länge har vi bara vägmärken inlagda i Borlänge. Men i framtiden kommer alla väg- märken att finnas digitalt i Vägverkets vägdatabas, säger projektledaren Håkan Bergeå.

Tio fordon har den här ut- rustningen i Borlänge.

- Vi hoppas kunna få pengar för att genomföra ett fältförsök med en fordonsflotta på upp mot 100 bilar, säger Bergeå.

- Tekniken fungerar, det vet vi. Vi har prototyper som fungerar. Utvecklingen nu handlar om att förädla innehållet.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad för slags information som kan stoppas in i systemet. Men det handlar också om vad bilföraren klarar av att ta emot för informationen, innan informationen i sig gör föraren till en trafikrisk.

- Vi har i detta första försök valt att dela in informationen i olika nivåer, berättar Bergeå.

Riktigt angelägen information visas automatiskt på datorn i bilen. Det är exempelvis hastighetsbegränsning, stoppskyltar, förbjuden färdriktning och lämna företräde.

- Annan information, som exempelvis om det råder parkeringsförbud där jag befinner mig, är information som jag får fråga efter i datorn.

Bergeå är övertygad om att detta är utrustning för alla om ett antal år framöver.

- Det beror mycket på fordonsindustrin. Det finns ett intresse, det vet jag. Till exempel har Saab varit här i Borlänge och tittat på våra projekt. Jag skulle tro att såna här system finns i bilarna, ja säg 2008, om allt går bra, säger Bergeå.

- Fordonsdatorer och GPS-system är ju redan på väg in i bilarna, så det handlar om själva mjukvaran.

Han pekar på att här finns det några år fram till 2008 att ta vara på.

- Jag hoppas att några dala- företag ser möjligheten att dra i gång en produktion av sån här utrustning. Jag ser i alla fall framför mig ett framtidsscenario där vi inte har några plåtskyltar, utan att man får all trafikinformation in i fordonen.

jan.svensson@dalarnastidningar.se

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons