Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorerna spökar på rymdstationen

Annons

Skadan på rymdfärjan Atlantis ska lagas på fredagen _ med kirurgiska häftklamrar.

Nasa räknar med att operationen lyckas.

Största oron gäller annars krånglande ryska datorer på den internationella rymdstationen ISS.

Ett litet stycke mjuk värmeskyddspanel böjdes upp vid Atlantis start förra fredagen. En rutininspektion väl uppe i rymden avslöjade skadan som sitter akterut på färjan.

Området utsätts inte för den mest extrema hettan vid återinträdet. Men amerikanska rymdstyrelsen Nasa tar inte den minst lilla risk efter olyckan 2003 med färjan Columbia.

Reparationen av Atlantis har fått Nasa att förlänga uppdraget från 11 till 13 dagar och addera en extra rymdpromenad.

Nu har ingenjörerna på marken i samråd med astronauterna improviserat fram en lagningsmetod. I den värsta hitech-miljön tar Nasa till gammal, väl beprövad teknik.

Lösningen fanns i rymdfärjans medicinskåp, nämligen en liten häftapparat som används för kirurgiska ändamål. Klamrarna liknas vid små fiskkrokar. De tål mer än 1|300 graders hetta.

Skulle detta inte fungera får astronauterna enligt plan B försöka sy fast den uppböjda biten med tunn ståltråd, som annars används för att modifiera rymddräkterna.

Värre ställt är det ombord på ISS. I onsdags slogs alla datorer i två ryska datornätverk ut.

Det hittills oförklarliga felet, som aldrig förr visat sig, kan hänga ihop med installationer av nya amerikanska solpaneler tidigare i veckan.

Markkontrollerna i Houston och Moskva har svettats med problemet de senaste dagarna. På torsdagen kunde ryska ingenjörer rapportera om "hjärtslag" från datasystemet i servicemodulen Zvezda. Datorerna där styr bland annat ISS:s positionering samt syre- och vattenförsörjning.

Senare återhämtade sig datasystemen något. Fast då trodde några datorer att datumet var 20 juni 1996.

Inte blev besättningen lugnare av ett (falskt) brandlarm som började tjuta under försöken med att återstarta datorerna.

Har inte datorproblemen lösts till Atlantis avfärd finns i värsta fall risken att ISS måste överges. Utan den ryska syreförsörjningen återstår bara syre för 56 dagar.

ISS har inte varit obemannad på nära sju år. Just nu finns tio personer där uppe. Sju kan återvända med Atlantis och tre får ta "livbåten", den mindre ryska farkosten Sojuz som alltid finns dockad på ISS.

Det kan också bli så att Nasa beslutar att förlänga Atlantis vistelse ytterligare.

TT

Mer läsning

Annons