Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorerna borta - igen

Annons

När hon kom till jobbet i tisdags morse var det dags igen. Glassplitter i hela rummet och ännu en dator som fattades. Men inget larm hade gått.

- De som har gjort det här måste veta hur de ska hålla sig undan detektorerna. Förmodligen är det samma gäng som gjort de tidigare inbrotten, säger Ariana Mell-qvist, rektor och en av dem som jobbar i skolans expeditionsbyggnad.

Där datorn stod gapar skrivbordet nu tomt. Likadant i grannrummen, trots att hårddiskarna både var märkta och fastkedjade.

De senaste veckorna har skolan blivit av med tre datorer, en cd-brännare, en stereoanläggning och flera musikinstrument. Uppskattningsvis är det stulna värt 150 000 kronor. Därutöver tillkommer kostnader för att laga sönderslagna fönster, gång på gång.

- Det känns tröstlöst. Först har vi besparingar som vi inte vet hur vi ska fixa. Och nu måste vi lägga pengar på saker vi redan hade, säger Ariana Mellqvist.

Men det är inte bara pengarna det handlar om.

- Det är så mycket jobb varje gång det händer. Och jag hade en EU-rapport som jag nästan var klar med. Den hade jag bara sparat på hårddisken, och nu är den borta.

Haraldsboskolan är långt ifrån ensamma om att ha drabbats av inbrott och datorstölder den senaste tiden. Polisen i Falun har sett en markant ökning av datorstölder under hela våren. Kontor och skolor har drabbats hårt.

- Datorerna plockas isär och säljs sedan i delar, ofta via internet, säger utredningschef Jan Trygg vid polisen i Falun.

Särskilt platta skärmar och bärbara datorer är stöldbegärliga. Och även om man märkt utrustningen är det svårt att spåra den när den plockats isär.

Det är sällan polisen får tag på stöldgodset och inbrottstjuvarna.

- De få vi har fått tag på säger att de har gått förbi ett fönster och sett utrustningen. Det man kan säga är väl att man inte ska ha datorer nära fönster, då är det lätt att slå sönder rutan och ta dem, säger Jan Trygg.

Ariana Mellqvist har tröttnat på de ständiga inbrotten så till den milda grad att hon funderat på att övernatta på skolan, med videokameran i högsta hugg.

- Det här beteendet och de här tendenserna oroar mig. Ska det vara så här? Jag hoppas att människor håller ögonen öppna och reagerar om de ser något.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons