Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorer och fiske - perfekt kombination för Torsten, 50 år

Annons

Han sitter i sin butik vid torget i Nyhammar. Den avslöjar vilka intressen som till sist (?) tog överhanden. Längs väggarna i den ena halvan av lokalen hänger fiskeredskap av alla de slag. Den andra delen av butiken upptas av datorer, kretskort och datatillbehör.

Men längs vägen fram till fiskedon och datorer som levebröd, har helt andra branscher kommit och gått. Torsten Johansson har kört truck och arbetat som nattportier i Kalix i Kalix där han växte upp, låt vara att han föddes i Hagfors.

- Pengarna för portierjobbet användes till att tåg-

luffa.

Till sist blev Kalix slutstation på tågluffningen och då märkte han snart att det var dåligt med jobb.

Därför bar det i väg till Stockholm där an utbildade sig till mentalskötare. Efter tio år inom mentalvården kände han att det var dags för något annat.

Och det blev något helt annat. Han började arbeta åt en kompis som sålde grönsaker i Årstahallarna.

- Ett roligt jobb i en märklig miljö. Allting öppnade tidigt på morgonen, till och med posten. Klockan sex var det full fart och folk överallt. Sex timmar senare var det tomt.

Torsten Johansson trivdes trots den tidiga starten, morgontrött som han var och är. Samtidigt lades grunden till ena halvan av butiken, den med datorer.

- Jag skötte kompisens dator och på den tiden fanns ingen att fråga. Det var bara att köra på, göra fel och lösa problemen på egen hand. Ett utmärkt sätt att skaffa kunskap.

Via ett annat grönsaksjobb i Skärholmen kom han till Dalarna och blev chef för Konsum i Mockfjärd. Ungefär vid den här tiden började han sälja fiskeredskap för en engelsk firma och där kom kopplingen till varorna i lokalens andra del.

För drygt tio år sedan öppnade han butiken med fiskeredskap i Nyhammar. Något år senare startade han även datafirman.

- Det var egentligen slumpen som fick mig att inse att jag borde satsa på datorer. Jag anmälde mig till en bokföringskurs på data. Själv begrep jag ingenting om bokföring, men upptäckte att mina kunskaper om datorer vida översteg både kurskamrater och lärare.

Den kunskapen har Ludvika kommun dragit nytta av. Torsten Johansson har hunnit med ett par projektanställningar inom området, bland annat på Datorteket och vid uppbyggnad av nätverk. Han har också varit vd för Mine Line.

Till övriga sysslor kan han lägga den som lärare vid Högbergsskolan i ämnet, just det, data.

Men allt i livet är inte jobb. Sommarstugan i Västerdalarna är viktig. Musiken likaså, fast den egna gitarren får mestadels vara ifred till förmån för gitarrkungar som Eric Clapton. Jubilaren försöker också göra en fiskeresa varje år och har bland annat fiskat i skotska vatten.

Dessutom har han fru sedan 26 år tillbaka, två döttrar, en hund och en katt. De båda sistnämnda dubbelt på gamla, omräknat till människoår, som 50-åringen - alltid en tröst.

- Glöm heller inte motorcykeln. Den är ett måste!

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons