Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorer lockar elever till slöjd

Annons

Inger Degerfält är textillärare från Lund. Hon har konstruerat ett antal dataprogram för att underlätta lärarnas arbete och stimulera eleverna.

- Multimedia är slöjdens nya språk, säger hon.

Marianne Westman på Västra skolan hittade henne på internet, blev nyfiken och bjöd in henne till en fortbildningsdag för länets textillärare på sin skola. Och de var inte nödbedda. Från början var kursen tänkt för 15 personer men det kom 28, främst från Falun och Borlänge.

Vad är det då Inger Degerfält skapat? Allt började när hon jobbade i det invandrartäta området Rosengård i Malmö. Där hade många elever svårt att förstå vad hon sade och hon fick söka nya vägar att undervisa och fann datorerna. Med filmens hjälp kunde hon demonstrera hur man exempelvis syr ett visst brodyrstygn. Om och om igen i samma lugna takt kunde eleverna sedan via dataprogrammet studera och förstå tekniken och göra efter.

- Bilder säger mer än ord och film säger det tusen gånger bättre. Jag slapp gå runt och visa var och en och fick tid över att prata med eleverna och diskutera vad de ville göra, säger hon.

Som en bieffekt fick hon dataintresserade att bli intresserade av slöjd och tvärtom.

De församlade textillärarna var eld och lågor över vad den nya tekniken kan göra vid inlärningen och många kommer nog att be sina skolor att köpa in programmen. Inger Degerfält har hittills konstruerat tre stycken, ett för virkning, ett för stickning och ett för brodyr. I det senare finns 478 bilder inlagda på färdiga alster som eleverna kan inspireras av.

Men datorerna kan också användas till att dokumentera hantverkskunskap som riskerar att gå förlorad.

- Många har exempelvis hört talas om brodyrstygnet kråkspark men det är inte många som vet hur man gör, säger Inger Degerfält.

När Inger skulle dokumentera det för dataprogrammet fick hon en plötslig ingivelse och fann ett nytt sätt att, med hjälp av kråkspark som bas, sy hjärtan.

Textillärarna fick också lära sig andra brodyrtekniker, som exempelvis relief-rya där vissa partier är släta och andra ruggade. Och de testade och sydde för glatta livet under trevlig samvaro.

- Det är sällan textillärare kommer samman på det här sättet. De går ensamma på sina skolor så sådana här fortbildningsdagar ger mer än bara nya kunskaper, säger Marianne Westman.

De textillärare som inte var med på kursen kan gå in på www.slojd.nu och se vad som finns i form av ny teknik i undervisningen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons