Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorer bevis i dopingmål

Annons

uBorlängebon har smugglat enorma mängder dopningspreparat från Tjeckien in i Sverige. Dessa har han sedan yrkesmässigt sålt över hela landet via sin hemsida, e-post och direktkontakter till ett värde av över 800 000 kronor.

Den åtalade hävdar dock att det är någon annan som är hjärnan bakom och att han själv bara har agerat medhjälpare.

I går inleddes rättegången i Sveriges största dopningshärva av det här slaget. Utredningen är på drygt 3 000 sidor och rättegången beräknas att ta minst sju dagar och cirka 15 vittnen ska höras.

Den 21-årige mannen från Borlänge står åtalad för grovt dopningsbrott, grovt smugglingsbrott, och grovt narkotikabrott.

Det var i samband med skottlossningen mot en polis i Borlänge i februari som dopningsutredningen tog fart.

Åklagaren Ann-Christine Maderud menar att det finns ingenting som pekar på att inte 21-åringen ensam begått brotten.

Som bevisning har hon bland annat en beslagtagen dator i mannens bostad, en dator i Tjeckien, mannens hemsida och andra dokument.

- Den åtalade har vid minst tolv tillfällen köpt dopningspreparat i Tjeckien för att smuggla dem vidare till Sverige, säger hon.

Men 21-åringen hävdar att han bara agerat medhjälpare vid tre av de resorna. Och att någon annan varit huvudman i smugglingen och försäljningen av dopningsmedlen.

Han har också erkänt medhjälp till dopningsbrott genom att han har hjälpt till att förmedla kontakter via hemsidan och låtit köpare använda hans bankkonto för att sätta in pengar.

Men han nekar bestämt till att han ska ha sålt och brukat narkotika.

75 personer har erkänt att de köpt dopningspreparat av 21-åringen vid flera tillfällen. Ett tiotal av dessa ska höras under kommande rättegångsdagar.

Åtalas för rånförsök

Det var under natten den 21 september som 24-åringen försökte råna portiern på Hotell Brage.

24-åringen försökte stjäla kontanter från receptionsdisken. När portieren försökte förhindra detta skallade 24-åringen honom i ansiktet.

Han rev dessutom sönder portierns tröja.

I förhör har 24-åringen varken kunnat förneka eller erkänna det han misstänks för då han var påverkad av lugnande medicin.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons