Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dator ingen bot mot svåra ätstörningar

Annons

- Jag ser inget direkt nytt med det här, alla behandlingar av ätstörningar går ut på att lära patienten att äta bra igen. Det som skiljer ut Huddinge, förutom datorn, är att de förkastar allt vad psykoterapi heter, säger Göran Carlsson.

Behandlingsmetoden i Mora är en kombination av olika former av psykoterapi och konkret pedagogik för att lära patienten hur kropp och mat fungerar. Enligt Göran Carlsson jobbar de flesta kliniker med en kombination av båda metoderna. Huddingelinjen ser han som en extremvariant.

- Det är kontroversiellt att de säger att alla andra gör fel och att de har den enda rätta lösningen. Människor med ätstörningar är faktiskt individer med olika behov. För att passa så många som möjligt behövs flera olika behandlingsformer.

- Jag tycker det är bättre att jobba både med psykoterapi och andra metoder. Då torde det också finnas större chans att det håller på sikt, säger Göran Carlsson.

Jan Eiderhamn är klinikchef vid Huddinge sjukhus och delansvarig för den uppmärksammade studien. Enligt honom tillfrisknar 75 procent av patienterna efter behandling och det menar han är ett bättre resultat än vad någon annan metod har lyckats uppnå.

- Andra metoder har gett ett resultat på under 50 procent tillfrisknade, säger han till TT.

Huddinges resultat imponerar dock inte på Göran Carlsson som snarare ifrågasätter tillförlitligheten. Enligt uppgifter baseras studien bara på 16 patienter som jämförts med 16 obehandlade.

Morakliniken gör kontinuerlig uppföljning av vårdtagarna och kan uppvisa 76 procent lyckade behandlingar efter 2 år samt 82 procent efter 5 år, dock med risk för viss felmarginal då inte alla patienter svarat på uppföljningsformulären. Tvåårsuppföljningen har gjorts med 547 patienter. Att som Huddinge använda sig av en kontrollgrupp som inte får behandling har man av etiska skäl inte velat göra i Mora.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons