Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dator i sjuksängen

Annons

Med början nu i januari har patienterna på medicinavdelning 23 på Falu lasarett, möjlighet att låna datorer, som de kan använda i sina patientsängar.

- Vi har en patientkategori som kan bli isolerade under lång tid. Exempelvis cancerpatienter som får cellgifter, som trycker ner de vita blodkropparna och gör patienten väldigt infektionskänslig. Vi tycker att det är viktigt att även dessa ska kunna bevara sin kontakt med omvärlden i så stor utsträckning som möjligt, berättar vårdenhetschef Per Lindberg.

- Radio och telefon har funnits länge. Vi har också installerat tv-apparater med video- och dvd-spelare. Jag har under en period funderat på att göra det möjligt för patienterna att använda datorer i patientsalar. Först tänkte jag mig telefonmodem, men det var rätt krångligt.

Men nya möjligheter öppnade sig.

Eftersom sjukhuset håller på att övergå till datoriserade journaler, har ett trådlöst nätverk installerats i lokalerna.

- Det var perfekt. Nu kan man låna en dator av oss och koppla upp sig på det trådlösa nätverket. Än så länge har vi bara en bärbar dator att låna ut till våra patienter, men det kanske blir fler. Nästa steg blir att undersöka om patienterna kan ta med egna datorer, säger Per Lindberg.

Johan Wahrén var mycket nöjd med att kunna låna en dator.

- Dagarna går betydligt fortare, och man kan sköta en massa praktiska saker. Blir jag kvar här längre kan jag betala räkningarna via internet. Och jag har redan haft nytta av att kunna e-posta jobbet och berätta att jag inte kan vara med på en del planerade möten.

Johan passar också på att läsa tidningar på nätet, och titta närmare på sina hobbys.

- Det har blivit en hel del koll på motorcyklar. Och så har jag kunnat följa mitt lag, Borlänge bandy.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons