Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataspel istället för läroböcker

Annons

Läraren blir mer en mentor än en person vid katedern som undervisar. Läroboken i till exempel engelska finns i dataprogrammet Veta Lärospel. Eleverna läser istället engelska romaner och lektionerna används för tal-övningar.

I Dalarna ingår skolor i Ludvika, Gagnef, Borlänge och Leksand i försöket med läromedel genom dataspel. Allt fler skolor kommer in i projektet som initierats av före detta skolministern Ylva Johansson.

Veta läromedel följer skolverkets nationella kunskapskrav och kommunförbundet, SKTF, SKAF, Skandia och Metall är organisationer bakom projektet med databaserat undervisningsmaterial.

- Eleverna har kul när de lär sig. I till exempel engelska fungerar metoden mycket bra, säger Jane Ahlstedt, lärare på komvux.

Sättet att lära kan anpassas till eleven, systemet är flexibelt och både lärarna och eleverna är positiva.

Sättet att arbeta med lärospel utvecklas och både Jane Ahlstedt och Inger Wiklund Forss, programledare och lärare på komvux tror det nya sättet att arbeta i skolan ger stora möjligheter.

- Lärospelet anpassas efter elevens nivå och det blir också lättare för oss att ta emot elever som vill börja mitt i en termin. Vi hoppas på en fortsättning och här har vi stora möjligheter. I vår undervisning för invandrare passar lärospelen mycket bra. Både lärare och elever får större frihet i skolarbetet. Det är ett steg på vägen mot den mer autonoma eleven där vi lärare blir en mentor för eleverna, tror Inger Wik-lund Forss.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons