Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataspel används i det militära

Annons

Framtidens soldater kan komma att få kvittera ut en spelkonsol utöver hjälm, gevär och annan traditionell militär utrustning.

Förra veckan presenterades nämligen ett träningsprogram för amerikanska infanterister på en elektronisk underhållningsmässa i Los Angeles. "Spel" skulle nog de flesta kalla programmet och tillverkaren, Pandemic, planerar att släppa en kommersiell version av programmet för spelkonsolen X-box i början av nästa år under namnet Full spectrum warrior.

Spelaren blir ledare för en infanterigrupp på uppdrag i stadsbebyggelse. Det gäller att leda gruppen och fatta korrekta beslut samtidigt som gruppen beskjuts av fienden som dyker upp i fönster, bakom murar och kommer farande på små lastbilar.

När spelet började utvecklas påminde miljön om Bosnien.

Den stridssimulator som presenterades förra veckan ligger dock närmare Mellanöstern, med palmer och minareter.

Att striderna utspelas i stadsmiljö är ingen tillfällighet. Stadsstrider är svåra och det som de flesta enskilda soldater fruktar mest.

Eftersom programmet tagits fram för att utbilda soldater har stor vikt lagts på realism. I den kommersiella version som ska släppas har dock större tonvikt lagts på action och spelkänsla.

Spelet har naturligtvis kritiserats. De som hävdar att våldsamma spel leder till våldsamt beteende hos ungdomar får naturligtvis vatten på kvarnen.

Om inte spelen påverkar ens personlighet, varför lägger då amerikanska armén så stor vikt vid att ta fram denna träningssimulator.

Att amerikanska armén står bakom spelet ses också av många som ett legitimerande av våldsspel. Det är inte första gången som USA använder datorspelsteknik för sina syften.

För omkring ett år sedan släpptes Americas army, ett spel som kan laddas ner gratis och där spelaren får gå igenom en militär grundutbildning på digital väg.

Syftet med det spelet var att locka ungdomar till armén. Över en miljon människor har laddat ner och spelat spelet, och enligt många som ägnar sig åt dylika övningar ska spelet vara "riktigt bra".

Full spectrum warrior presenteras på speltillverkaren Pandemics hemsida:

http://www.pandemicstudios.com/games/fsw/

Mer läsning

Annons