Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datapengar till Lugnet ger möjligheter

Annons

Nu är det meningen att eleverna som bland annat läser teknikprogrammet på Lugnetgymnasiet ska få datautbildning av toppklass.

Men hjälp av pengar från Ljungbergsfonden har skolan köpt datautrustning som bäddar för fördjupade datakunskaper samt en mer specialiserad inriktning mot så kallad routing. Mycket förenklat handlar routing om en vidareutveckling av Internet som i dag används på många företag.

För att kunna erbjuda eleverna den kunskap som krävs inom detta område har Lugnetgymnasiet köpt in utrustning för pengar från Ljungbergsfonden. I första steget handlar det om 190 000 kronor. Senare kommer skolan att få ytterligare 100 000 kronor till projektet. En satsning som skolan aldrig hade klarat om man inte fått ekonomiskt stöd från Ljungbergsfonden, vars representant, Börje Steen, säger så här:

- Detta ska ses som ett led i arbetet med att göra teknikutbildningen och tekniska yrken i Falun mer attraktiva.

Det innebär att skolan nu förfogar över en toppmodern utrustning och eleverna jublar. De vet att en klarad utbildning ger dem ett certifikat som visar att de behärskar detta område inom dataområdet. Ett bevis som kommer att kunna göra dem attraktiva på arbetsmarknaden.

- Detta är toppen. Nu ska jag verkligen satsa hårt på att ta certifikatet , säger Sverker Norlander, som går tredje året på teknikprogrammet.

Men för honom innebär datorerna inget han enbart arbetar med på skolan.

- Nej, på fritiden sitter jag vid min dator varje dag. Det blir mellan 20-30 timmar i veckan. Jag gör program och lär mig hela tiden något nytt, berättar Sverker, som samtidigt är en av de elever som sätter väldig press på lärarna.

- Det är inte ovanligt att eleverna har mer kunskaper om datorer än vi, säger läraren Lars Ljunggren och får medhåll av kollegan Kjell Andersson.

Men lärarna på Lugnetgymnasiet kan vara lugna. Ett villkor för att skolan skulle få bidrag till det här projektet är att lärarna måste själva gå igenom kursernas omfattande innehåll. På det viset hänger man med elevernas utveckling.

- Men en stor fördel är att vi genom nätet kommer att få en ständigt aktuell och uppdaterad kurslittratur. Detta blir också billigt för skolan, menar Kjell Andersson.

Lärarna också är glad över att materialet är skrivet på engelska.

- Det blir en bra övning på engelska som är det stora språket inom datavärlden, säger Lars Ljunggren.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons