Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataföretagare åtalas?

Annons

Det rättsliga efterspelet från konkursen 1999 i dataföretaget i Grängesberg kan komma efter att ekobrottsåklagare Gun-Britt Ström, Falun, återkommer från sin semester i mitten av månaden.

Konkursförvaltaren Lars Morell har begärt att företagaren ska dömas till näringsförbud.

Ett 15-tal Ludvikaföretag anser sig ha blivit lurade och under stora tidningsrubriker stoppades verksamheten bara efter några månader och de vräktes.

Företagarens sambo och kompis blev personligt betalningsansvariga för handelsbolagets skulder, men saknade tillgångar. Konkursboets skulder uppgick till cirka 840 000 kronor.

Företagaren, som inte anser sig ha något juridiskt ansvar, utan bara ha agerat som anställd och konsult har nu delgetts misstanke om ett par fall av bokföringsbrott samt skattebrott.

Enligt förundersökningen så misstänks hans tidigare sambo för bokföringsbrott.

Den tredje person som var bolagsman delges inte några brottmisstankar.

Efter att 24-åringen stoppats i Västerbergslagen så flyttade han verksamheten till Fagersta. Det tog inte lång tid innan han på nytt hamnade i blåsväder. Konsumentverket varnade på sin hemsida för hans affärsmetoder.

Vid den efterföljande tingsrättsförhandlingen friades mannen från bedrägerianklagelsen. Åklagaren valde att överklaga och Svea hovrätt tar upp fallet den 3 september.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons