Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataavbrott i flera timmar

/

Annons

- Vi drabbades av ett omfattande fiberfel i Borlänge, som drabbade mer än 60 av våra kunder, några riktigt stora, säger Caroline Ahlström, presskontakt på TDC Song Network, som är en av Nordens ledande leverantörer av IP-baserade kommunikations-lösningar till företag.

Det var vid 11.30-tiden som felet slog ut internet hos de berörda kunderna. Först fyra timmar senare var felet åtgärdat.

- Tekniker lokaliserade ganska snabbt felet och vi hade en tro på att felet skulle varit åtgärdat en timme snabbare än vad det nu blev. Men felet var som sagt omfattande, påpekar Caroline Ahlström.

Bland de större kunderna som drabbades av felet fanns Landstinget, Länsstyrelsen, Falu kommun och Dalarnas Tidningar.

Landstinget hade störst problem med de elektroniska remisserna till röntgen. Men de riktigt akuta remisserna skötte som i gamla tider - med papper.

På Falu Kommun kunde man inte kommunicera med omvärlden.

- Vi har kunnat jobbat internt, men inte kunnat kommit ut på nätet. Vår hemsida låg också nere, säger Irene Malmberg på Falu kommuns it-avdelning.

Länsstyrelsens hemsida låg nere under avbrottet, men länsstyrelsen hade inga problem med kommunikationen.

- Men det är naturligtvis inte bra att vår hemsida låg nere under så lång tid, säger Lars-Håkan Jönsson, Länsstyrelsens beredskapsdirektör.

Din kommentar om dataavbrottet som drabbade Dalarna?

- Jag är inte överraskad, då vi vet att sårbarheten finns där. Vi har märkt av det förut, och kommer att få göra det igen. I dag ligger ett stort ansvar på kunden.

Dalarnas Tidningar kunde inte uppdatera sin hemsida under avbrottet.

Mer läsning

Annons