Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska vi ha rovdjuren kvar!

Annons


Kenneth Eriksson skriver att det är absurt att ha en livskraftig vargstam i Mellansverige. Varför är det så absurt i Sverige när det finns 500 vargar i Italien och 2 000 i Spanien som är mycket, mycket mer tätbefolkade än Sverige och där tillgången på naturliga bytesdjur är mycket mindre?

Varför ska inte vi i Sverige kunna lära oss leva med vargar som de har gjort i den amerikanska delstaten Minnesota? Minnesota är hälften så stort som Sverige och där finns mer än 2 500 vargar!

Människor i Minnesota är i stort sett mycket positivt inställda till vargen. Vargen är där fridlyst och skadorna på tamdjur är mycket begränsade och det skjuts cirka 150 årligen i skyddsjakt. Skyddsjakt ska vi också ha även här när vi har en livskraftig stam. Vidare hävdar han att vargen aldrig har kunnat leva med och kommer aldrig att kunna leva nära inpå människor.

Det finns flera dokumenterade fall då vargar fött upp valpar endast några hundratal meter från storstadsbebyggelse utan att folk haft en aning om det.

En radiomärkt hona i Rumänien provianterade varje natt inne i en av Rumäniens största städer.

Hon filmades med IR-kamera när hon rörde sig på trafikerade gator och passerade folk på max tio meters avstånd. Dessa människor trodde det var en förvildad hund som det finns många av i detta land. "Vargen har i alla tider tagit människor (speciellt barn) när mattillgången varit dålig." Enligt den senaste forskningsrapporten, "Frykten for ulv", kan det stora flertalet av rapporterna om vargangrepp på människor kopplas till antingen rabies eller andra onormala förhållanden.

Läs den, Kenneth Eriksson!

Kenneth, vi lever på 2000-talet och inte i Indien. Din skräckbild av en barnfamilj som går ute i skogen och plötsligt blir anfallen av vargar som direkt siktar in sig på barnen är som hämtad ur en skräckfilm som producerats av människor. Det är kanske där felet ligger, vissa människor vill ha aktion, då fabricerar vi det.

Du målar upp en skräckbild av att i en snar framtid ska Sveriges skogar vara tomma på älgar och rådjur. Hur kan det då komma sig att i de delar av Värmland som haft varg i 20 år och här där vi har haft varg i snart tio år har mer älg än någonsin? Och älgkorna föder mer tvillingkalvar.

Enligt forskning i andra länder så börjar älgkorna föda upp emot 38 procent tvillingkalvar då vargar etablerar sig. Detta beror troligen att på att vargen är överlägsen som viltvårdare och koncentrerar sig på gamla, svaga och sjuka djur och lämnar de mest livsdugliga älgarna kvar.

Jakten är betydelsefull för 250 000 människor i Sverige. Men hur är det med oss övriga 8,7 miljonerna? Ska inte vi också ha rätt att bestämma över vilken fauna som ska finnas i våra skogar?

Olika teorier om utplantering har ältats om och om igen. Vi kan helt utesluta teorin om utplanterade djurparksvargar för det är något som aldrig vargvänner skulle göra därför att den naturliga skyggheten för människan då gått förlorad med de konsekvenser det skulle kunna medföra. Och vad skulle det göra för skillnad om vargarna vore utplanterade?

Vi har många djur i vår fauna som är utplanterade av människan. Vargen fattades för att vår fauna skulle bli komplett och nu är den här och det ska vi glädja oss åt. Den kan också ge många arbetstillfällen i glesbygd då ekoturism är starkt på frammarsch.

Vad du och dina åsiktsfränder åstadkommer är att ge ordet jägare en mycket dålig klang i svenska folkets öron.

ANITA ERIKSSON

Mer läsning

Annons