Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför la Praktikertjänst inget bud på vårdcentralen

Annons

Det är i ett "klarläggande" över upphandlingsresultatet som delägarna nu, genom verksamhetschefen, Åke Nilsson, lägger korten på bordet, i en skrivelse som överlämnats till Mora Tidning.

Sju vårdföretag hade begärt anbudshandlingar, men inget av dem lämnade anbud. Inte ens Praktikertjänst, som med framgång drivit vårdcentralen i Älvdalen sedan 2001. Med framgång menas i detta fall att befolkningen kunnat nå personalen, att alla läkartjänster varit tillsatta under hela perioden och att företaget uppfyllt alla krav som landstinget ställer på en bra vård vid en vårdcentral.

I skrivelsen konstaterar Åke Nilsson att osäkerheten är stor med det nya avtalsförslaget. Så stor att företaget inte ansett sig kunna lämna något anbud.

"I det nya avtalet sänks den ekonomiska ramen med minst tre miljoner kronor. Det betyder snarast att nuvarande kvalitet och verksamhetsinnehåll skulle hotas, vilket ju redan det bryter mot upphandlingsunderlagets krav", skriver Åke Nilsson.

Förutom sänkt ersättning, tillkom också nya kostnader, till exempel för sjukresor och hjälpmedel, vilka är svåra att förutse storleken på och att påverka.

Det nya avtalsförslaget skulle också innebära nedskärningar och därmed sämre tillgång till psykiatriska terapier, trots landstingets tal om förstärkningar av psykiatrin.

"Öppenvårdspsykiatrin drivs av Älvdalens vårdcentral och har redan nu, utifrån behov, tillförts större resurser än vad som finns i nuvarande avtal."

Det nya avtalsförslaget skulle innebära nedskärningar också där, skriver Åke Nilsson.

"Argumentet att det ska vara exakt samma förutsättningar som för andra vårdcentraler, faller på att vi i avtal ska lova att upprätthålla en bestämd verksamhet, även om ekonomiska besparingar drabbar eller om ytterligare krav och kostnader läggs på verksamheten. Visserligen sägs att en ny förhandling kan tas upp om stora förändringar/pålagor tillkommer. Det är dock ingen lockande situation att starta en ny avtalperiod, som riskerar att man redan i tidigt skede tvingas äska omförhandling."

Att inte heller någon annan intressent lämnat in anbud har också stärkt delägarna i Praktikertjänst i sitt beslut att inte lämna in anbud.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons