Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför flyttar folk till Grängesberg

Annons

Grängesberg ligger i Ludvika kommun 15 kilometer från stadens centrum, ett samhälle på strax under 3 000 invånare. Ett samhälle med möjligheter till framtida arbeten, olika fritidsaktiviteter både utomhus och inomhus. Vår kommunalskatt är 32,40 procent, kyrkoskatten 1,58 procent.

Bra pendelavstånd till Ludvika 15 kilometer, Borlänge 65 kilometer , Falun 84 kilometer, Västerås 135 kilometer. Det finns bra kommunikationsmöjligheter med buss och tåg samt relativt bra vägar.

Bredband finns i del av samhället, utbyggnad kommer.

Här finns tre grundskolor, två stycken 1-6 och en 7-9 dessutom bra möjligheter till dagisplatser.

Gymnasiet har sitt huvudsäte i Ludvika men två av dessa linjer är placerade i Grängesberg bygg- och transportprogrammet.

I Ludvika finns högskoleutbildningar, polis, sjuksköterska, och kraftelektronik plus speciella kvalificerade yrkesutbildningar.

I Grängesberg finns lediga lägenheter inom det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem, HSB, Riksbyggen och en del privata hyresvärdar.

Dessutom finns möjligheter att köpa egen villa i olika prisklasser från 150 000 och uppåt, eller varför inte bygga nytt? Tomter finns.

Äldreboende/äldrevårdsboende finns, vårdcentral med tre läkare, räddningstjänst. Arbetstillfällen kommer att finnas inom ABB, Spendrups, kommunen, landstinget, affärer och övriga småföretag när alla 40-talister går i pension

Den som vill starta eget, har goda möjligheter att få hjälp av kommunens näringslivsenhet, med att söka vissa EU-bidrag, hjälp att få kontakter med utvecklingspartners, anskaffning av industrimark eller lediga lokaler.

Fritiden kan innebära många olika aktiviteter. Vintertid finns skidstadium med mycket tidig snötillgång. Ytterligare ett elljusspår finns i samhället, slalombacke med tre nerfarter, konstfrusen bandybana och ett lag som är klart för division 1 i år. Mycket bred ungdomsverksamhet inom bandyn för både pojkar och flickor, fotbollshall och lag i division 6, gocart med mycket företagsarrangemang med bastu, tunna, minimotorcyklar med mera.

Cassel konserthall, fem museer, badhus med bassäng 16,3 meter plus en bassäng för de minsta. Mycket bra ungdomsverksamhet inom simningen. Fotbollen har pojk- och flicklag, minigolf, två långgolfbanor. Det finns en i Grängesberg samt en i Hagge som ligger tre mil från Grängesberg. Orientering, motocross, folkracing, skytte, tennis, badminton, bad med sandstrand och stora gräsytor att sola och leka på, vandringsleder, fiske och småbåtshamn.

Vi kommer också att försöka väcka upp Folkets park till en träffpunkt för alla.

Om du i motsats till kråkorna och övriga pessimister, blivit nyfiken på Grängesberg, får du ringa till undertecknad för en visning om vad som finns.

KJELL STENBERG, ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I GRÄNGESBERG

Mer läsning

Annons