Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför får de mer i lön

Annons

De åtta manliga renhållningsarbetarna har en genomsnittsålder på 42 år och har varit anställda i genomsnitt i 16 år.

De 41 anställda, alla kvinnor, som serverar barnen mat har också en genomsnittlig anställningstid på 16 år, men de har en medelålder som är tio år högre än renhållningsgubbarna. Skolmåltidspersonalen är könsmässigt lönediskriminerade anser kommunstyrelsen efter en lönekartläggning enligt Jämos modell.

Renhållningsarbetarna tjänar i genomsnitt 21 815 kronor i månaden.

Ola Nyström på kommunens tekniska kontor tycker att de som sköter barnen är värda mer pengar och förklarar att det är histioriska skäl som förklarar renhållningsarbetarnas lön. Förr arbetade de med beting/rakt ackord enligt ett lokalt avtal som nu lagts om där arbetsgivaren låtit dem behålla ersättningen.

De har nu fått månadslön:

- De jobbar nu måndag-fredag, oavsett om det är röda dagar. Dessutom ingår övertiden i lönen, förklarar Nyström.

Bästa jobben i kommunen borde de yrkesgrupper ha som har längst genomsnittlig arbetstid.

De fem kvinnor som arbetar i kassan på bad- och idrottsanläggningarna har en genomsnittlig ålder på 56 år och har i genomsnitt varit anställda i 26 år.

Denna anställningstid har de sju männen som är förvaltningschefer också uppnått. Denna åldrande skara chefer är i genomsnitt 59 år och tjänar i genomsnitt 42000 i månaden.

Kortast genomsnittlig arbetstid har de personliga assistenterna och socialsekretarerna med en genomsnittlig anställningstid på 6,5 år och båda grupperna är de som har lägst medelålder, 39 år. De 115 assistenterna tjänar i snitt 16 480 kronor och de 25 socialsekreterarna har 235 kronor kvar för att komma ikapp renhållningsarbetarna.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons