Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansnostalgi till salu

Annons

På dansgolvet där generationer av Falubor dansat och raggat står nu högar med saker som Jan och hans medhjälpare hittat i förråd och omklädningsrum. Ägaren Magnus Westberg vill själv inte vara med och röja, han tycker det är för sorgligt.

- Här har inte städats ur ordentligt sedan 60-talet, säger Jan Johansson.

Mycket plockar han med sig till den lokal som ska ersätta restaurang Kullen, den gamla matsalen på regementsområdet. Där öppnar man först om ett år, först ska byggnaden kulturrenoveras.

Nu ska alltså restaurang Kullen tömmas helt genom en stor loppmarknad. Här finns många minnen från det glada 1900-talet. På golvet trängs duralexglas, typiskt 60-tal, med pyttesmå fällstolar för flaskorna på bardisken, typiskt 70-tal. Här finns krögarminnen som Martiniapparater och speglar och parasoll med spritreklam. Här finns mängder av porslin, möbler och hyllor.

- Folk får ta med sig hammare och mejsel också, och skruva ner det de vill ha. Någon kanske bara vill ha en bräda, men sedan finns ju hela baren kvar också, säger Jan.

Han kommer att sakna Kullen. Här dansade han disko som ung och här har han jobbat de sista i fyra åren.

Jan talar varmt om den 500 kvadratmeter stora restaurangen som fungerat så bra både för företagsmiddagar och högstadiedanser, funktionellt som sig bör, byggt på 30-talet.

- Personligen har jag alltid älskat det här stället, säger Jan och tittar ut över heltäckande röda mattor och fönster som vetter mot grönska och en vacker vy över staden.

På söndag är det alltså öppet en sista gång. Förutom loppis blir det gravkaffe. Man ska trivas på en begravning, även om det är sorgligt.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons