Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskt vindkraftsbråk når Sverige

Annons

Bohus Energi ägdes tidigare till lika delar av vd:n Sven-Olof Granholm och det danska vindkraftsbolaget Jysk vindkraft AS som ingick World Wide Wind. När ABB presenterade sitt Windformerkoncept med HVDC från Ludvika så var Bohus Energi de första som tog till sig ABB:s nya vindkraftstänkande.

ABB lade det på is förra sommaren.

Sedan manövrerades Granholm ut genom att aktiekapitalet utökades till fem miljoner kronor där danskarna kunde lägga beslag på 90-procent av kapitalet.

Granholm petades som vd och ersattes av dansken Niels Immerkjær och till daglig ledare för företaget utsågs Björn Hammarstedt den första november.

Samtidigt lades alla storstilade vindkraftsprojekt med Windformer och HVDC i Suorva, Tjaktjaure och på Finngrundet på is.

Men det stannade inte där, World Wide Wind vars danska bolag drabbats av den nya danska regeringens vindkraftspolitik som i praktiken stoppat den danska utbyggnaden sålde av.

En ny spekulant gav sig nyligen in i den danska vindkraftsbranschen, den omstridde affärsmannen Harry Rosenberg som kommit över Greentech Energy System som är noterat på Köpenhamnsbörsen. De köper nu vindkraftsmarknad och betalar med egna aktier.

Greentech Energy Systems har på så vis fått kontroll över Skandinaviens största portfölj av vindkraftsprojekt under utveckling.

Greentech avser att köpa Wiatropol i Polen, italienska Global Green Energy Italia, estländska Tuulepargid, de två danska vindkraftsutvecklarna Global Green Energy och Vestjysk Vindkraft samt 90 procent av Bohus Energi AB. Köpet ska vara genomfört före den första februari.

Björn Hammarstedt som nu sköter Bohus Energis affärer säger att företaget lagt om strategin och skulle satsat på mindre projekt för att bygga upp kapitalet:

- Men blir vi nu uppköpta så kanske strategin läggs om. Jag sitter nu här på kontoret i Tanumshede som ett stort frågetecken och vet ingeting om framtiden, säger Björn Hammerstedt.

Den tidigare utmanövrerade Sven-Olof Granholm som har kvar 10 procent i Bohus Energi låter revanschsugen men säger:

- Inga kommentarer.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons