Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskar köper Scandbook

Annons

- Jag tror det är nyttigt för både mig själv och företaget. Scandbook kommer att ingå i en stor börsnoterad koncern och då kan det komma att krävas mer av mig som vd än vad jag klarar av, säger Mia Englund, som haft posten i ett och ett halvt år.

De senaste åren har Scandbook har haft problem med lönsamheten. I senaste årsredovisningen presenterades en förlust på två miljoner kronor.

Detta är också en bidragande orsak till att Mia Englund slutar:

- Jag har inte lyckats vända trenden. Det är bäst om någon annan får den uppgiften, säger Mia som samtidigt betonar att hon inte alls känner sig besviken:

- Tvärtom. Tiden som vd har givit mig många erfarenheter som kommer att vara nyttiga för mig i framtiden.

Det är Aktietrykkeriet i norska Trondheim som nu säljer boktryckeriet i Falun till den börsnoterade tryckerikoncernen Nørhaven A/S, som genom förvärvet av Scandbook ökar omsättningen från 400 till 550 miljoner danska kronor.

- Det viktigaste är att vi nu blir en nordisk koncern med verksamhet i Danmark, Sverige och Norge, säger koncerns vd Per Nørhaven till FK.

Scandbook måste bli ett lönsamt företag.

- Jag har en plan om hur det ska gå till. Mer vill jag inte avslöja just nu, säger Per Nørhaven som betonar att de anställda inte ska vara oroliga för sina arbeten.

- Lönsamheten ska ordnas på annat sätt än uppsägningar. Men jag kan inte lämna några garantier, företaget kan ju inte vara olönsamt hur länge som helst, säger Per Nørhaven som i dag, besöker Falun för att träffa företagsledning och personal.

Mia Englund känner en optimism inför ägarbytet. Hon tror att Scandbook ska kunna bli lönsamt genom samordning med koncernens övriga delar.

- Hur det än blir så måste vi räkna med en tuff framtid. Scandbook kan ju inte gå med förlust hur länge som helst, säger Mia.

Vem som ska ta över efter henne som vd är inte klart. Koncernledningen säger bara att en ny vd med lokal förankring kommer att anställas inom kort.

Mer läsning

Annons