Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska politiker polisanmäls

Annons

Det främlingsfientliga Dansk folkeparti (DF) har hamnat i blåsväder efter partiets kampanj mot en omstridd muslimsk medlem i vänsterpartiet Enhedslisten. Tre ledande medlemmar har polisanmälts.

25-årig Asmaa Abdol-Hamid är Enhedslistens blivande kandidat till folketinget. Hon är också frispråkig muslim och bär huvudduk. Detta har retat gallfeber på ledande DF-politiker som gått ut offentligt och krävt att Abdol-Hamid ska slopa sin religiöst betingade huvudbonad.

Danska jurister anser att DF-politikernas uttalande om muslimer den senaste tiden gått över gränsen från främlingsfientlighet till rasism i lagens mening.

Dansk folkepartis hårdaste islamkritiker, prästen Sören Krarup från Jylland som redan sitter i folketinget, jämförde nyligen huvudduk med nazistsymboler på kläder.

Partiets talesman i försvarsfrågor, Hans Kristian Skibby, har krävt att Abdol-Hamid tar av sig huvudduken om hon blir invald. Partiledaren Pia Kjärsgaard säger att hon håller med.

DF:s medlem i EU-parlamentet Mogens Camre går dock ett steg längre. Han kräver att Abdol-Hamid skickas på psykiatrisk behandling.

På fredagen polisanmäldes Krarup, Camre samt partikollegan Morten Messerschmidt av det fristående Dokumentations- och rådgivningscentret för rasdiskriminering (DRC).

Abdol-Hamid är omdebatterad av många skäl, bland annat för sina tvetydiga uttalanden om dödsstraff. I ett pressmeddelande på fredagen försäkrade hon dock att hon visst är emot dödsstraff.

TT

Mer läsning

Annons