Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk strid om beslöjad dagmamma

Annons

En beslöjad dagmamma har satt sinnena i svall bland politikerna i Odense i Danmark.

Kommunens två ledande politiker beklagar att Odense måste betala för kvinnans arbete med dagbarn, rapporterar Berlingske Tidende.

Tidningen använder ordet burka om hennes beslöjning, men klargör samtidigt att det inte är klart om hennes ansikte är täckt eller inte. Burkan täcker hela kroppen, inklusive ansiktet, bortsett från ett nätklätt "titthål".

Venstres Jane Jegind, Odenses borgmästare, och Dansk folkepartis Alex Ahrendsen, vice borgmästare, anser att slöjan strider mot den pedagogiska idén att barnen ska uppfostras "i jämlik och demokratisk anda".

Men den danska familjeministern Carina Christensen, Konservative, avfärdar deras invändningar.

Stadens jurister har slagit fast att så länge barnen inte utsätts för direkta övergrepp går det inte att hindra att kvinnan godkänns som dagmamma.

Den socialdemokratiska ordföranden i integrationsfrågor i folketinget, Lotte Bundsgaard, anser däremot att inget hindrar Odense att införa regler mot beslöjade, kommunalt betalda dagmammor.

Den omstridda dagmamman är danskfödd men har konverterat till islam. Hon är privatanställd i en muslimsk familj och Odense betalar 75 procent av kostnaden för henne.

TT

Mer läsning

Annons