Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk ÖB på jakt med Saab

Annons

Danmarks ÖB Jesper Helsö har varit på privat vildsvinsjakt i Estland. Med på jakten var försäljningsdirektörer från Saab och Hägglunds. Kalaset betalades av den estniska jaktföreningen som sponsras av svensk vapenindustri.

De finska och estniska försvarscheferna och försäljningschefer från Saab och Hägglunds, som båda ägs av Europas största vapenproducent brittiska BAE Systems, deltog i utflykten i januari förra året. Månaden innan hade danska försvaret köpt militärfordon för två miljarder kronor av Hägglunds. Saab deltog i kampen om en miljardorder på försvarets nya stridsflygplan, skriver Berlingske Tidende.

Inbjudan till jakten var undertecknad av jaktsällskapet som också skickade ut den, men Helsö säger att han bjöds in av sin estniske kollega och att han inte kontrollerade vem som ordnade och betalade jakten. Syftet var att umgås med de estniska och finska försvarscheferna. Informella överläggningar förekom, även om inga formella möte hölls, säger han.

Jesper Helsö ska nu lämna en skriftlig redogörelse till försvarsminister Sören Gade (V) om jaktturen.

När han har fått redogörelsen, ska han informera Folketingets försvarsutskott.

Socialdemokraterna kräver att Gade svarar på om Helsö brutit mot reglerna.

Enligt Försvarets materieltjänst ska anställda tacka nej till privata möten med vapenleverantörer, påpekar Morten Bödskov, Socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor.

Saab, som var med vid den estniska vildsvinsjakten, anklagas för korruption i samband med att stridsflygplanet Gripen hamnade i Tjeckien.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning användes en agent som fick drygt 80 miljoner kronor i provision.

Överåklagare Christer van der Kwast har beslutat inleda en förundersökning kring misstänkt mutbrott i samband med uthyrningen av 14 Gripenstridsflyg till Tjeckien 2004.

TT

Mer läsning

Annons