Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk folkeparti i blåsväder _ igen

Annons

Det främlingsfientliga Dansk folkeparti (DF) har hamnat i blåsväder efter partiets kampanj mot en omstridd muslimsk medlem i vänsterpartiet Enhedslisten.

25-årig Asmaa Abdol-Hamid är dansk socialvetare och Enhedslistens blivande kandidat till folketinget. Hon är också frispråkig muslim och bär huvudduk. Detta har retat gallfeber på ledande DF-politiker som gått ut offentligt och krävt att Abdol-Hamid ska slopa sin religiöst betingade huvudbonad.

Det vill nu inte Abdol-Hamid. Hon får också medhåll från lagkunniga, som anser att DF-politikernas uttalande om muslimer den senaste tiden gått över gränsen från främlingsfientlighet till rasism i lagens mening.

Dansk folkepartis hårdaste islamkritiker, prästen Sören Krarup från Jylland som redan sitter i folketinget, jämförde nyligen huvudduk med nazistsymboler på kläder.

Partiets talesman i försvarsfrågor, Hans Kristian Skibby, har krävt att Abdol-Hamid tar av sig huvudduken om hon blir invald. Partiledaren Pia Kjärsgaard säger att hon håller med.

DF:s medlem i EU-parlamentet Mogens Camre går dock ett steg längre. Han kräver att Abdol-Hamid skickas på psykiatrisk behandling.

Abdol-Hamid är omdebatterad av många skäl, bland annat för sina tvetydiga uttalanden om dödsstraff. Hon har tidigare sagt bland annat att hon tvekar om dödsstraff är rätt eller inte i vissa givna situationer.

I ett pressmeddelande på fredagen sade hon dock att hon visst är emot dödsstraff.

TT

Mer läsning

Annons