Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansen tar Kirsti till Umeå

Annons

Tidningen träffar henne när hon tar sin sista fika för sommaren på sitt favoritkafé i Mora. Kirsti är lite nervös inför flytten. På Dans-akademien väntar danslektioner fem dagar per vecka, med huvudämnena balett, jazzdans och fridans.

- Jag har aldrig dansat så mycket tidigare och hoppas att jag kan göra stora framsteg. Jag tycker det vore konstigt om jag inte utvecklades mycket i en liten klass med målmedvetna elever och professionella danslärare, säger hon.

Kirsti berättar att hon gick på dansskola i Sala redan innan hon fyllde fyra och flyttade till Mora. Sedan såg hon ett barnprogram på tv där en kille och en tjej dansade.

- Då ville jag börja dansa balett, så jag började med det när jag var sju och sedan dess har jag alltid hållit på.

Kirsti insåg så småningom att hon inte ville bli balettdansös. I dag föredrar hon att dansa jazzdans, streetdance eller showdans. På balettakademin hoppas hon att det också blir en del salsainspirerad dans.

Kirsti sökte och kom in också på Kulturamas dansutbildning i Stockholm nu till hösten, men berättar att hon valde Umeå i stället, mycket för att terminskostnaden är dyrare på Kulturama.

- Och så vill jag gärna bo i Umeå. Jag längtar efter Umeå, säger hon.

Kirstis äldsta bror bor i Umeå, och de riktiga vintrarna lockar.

Enligt Kirsti är det viktigt att vara realistisk när man är ung och överväger att satsa på en karriär som professionell dansare, men hon tycker ändå att man ska våga försöka om det är det man innerst inne vill.

- Jag vet inte alls om det här kan komma att leda någonstans, men jag vill verkligen försöka, säger hon.

Innan Kirsti hinner resa sig för att cykla hem och packa väskorna frågar jag vad som är hennes styrkor och svagheter som dansare.

- Jag är inte född dansare men ser verkligen till att göra rörelserna fullt ut i varje kroppsdel och jag tror det syns att jag älskar det.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons